Neodbytná Hillary sa vracia? Clintonová vraj do toho možno zase pôjde

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Prekvapivo sa na zozname možných kandidátov objavuje aj Hillary Clintonová, ktorá už dvakrát neuspela v samotnom „finále“. Raz podľahla svojmu straníckemu kolegovi Barackovi Obamovi a predvlani republikánovi Donaldovi Trumpovi. Vzhľadom na jej pokročilejší vek sa nepredpokladalo, že by mohla skúsiť šťastie ešte do tretice. Napriek skutočnosti, že v roku 2020 bude mať Clintonová už 73 rokov, sa však jej kandidatúra nejaví nereálne.

    Najmä v posledných dňoch prípadnú ďalšiu prezidentskú kandidatúru niekdajšej ministerky zahraničia rozoberajú mnohé americké médiá. Komentátor Michael Goodwin na webe televízie Fox News vyvodzuje ďalšie politické kroky Clintonovej z jej čoraz väčšej kritiky Donalda Trumpa. „Jej komentáre sú veľmi naliehavé a ich frekvencia sa neustále zvyšuje. Sú pritom veľmi krátke a zameriavajú sa na aktuálne kroky prezidenta,“ špekuluje Goodwin.

    „V prospech Clintonovej hovorí rok a pol pred ďalšími voľbami skutočnosť, že sa zatiaľ v Demokratickej strane neobjavil žiadny jasný líder. Zatiaľ nič nenasvedčuje, že by sa objavili nejakí kandidáti, ktorí by ju mohli ohroziť. Nezabudnime, že Sanders má 76 a Biden 75 rokov. Títo dvaja sú teda z hry von. V prospech Clintonovej hovorí aj dostatok financií. Ja osobne som presvedčený, že do toho nakoniec pôjde aj tretíkrát,“ myslí si Goodwin.

    Zatiaľ čo priaznivci Clintonovej by jej tretiu prezidentskú kandidatúru uvítali, verejnosť jej všeobecne nie je až taká naklonená. Podľa jedného z nedávnych prieskumov by pozitívne hodnotilo snahu bývalej ministerky zahraničia dostať sa na tretí pokus do Bieleho domu takmer 35 % ľudí, naopak zvyšné dve tretiny sú proti. On-line prieskumu sa zúčastnilo skoro 320 000 ľudí a má teda istú vypovedaciu hodnotu. Samotná Clintonová vlani na jeseň svoje pokračovanie v politike odmietla.

    Prípadnú tretiu kandidatúru neradí Clintonovej ani bývalý advokát jej manžela Billa Clintona Lanny Davis. „Hillary môže ešte vo verejnom živote prispieť mnohým, ale dúfam, že do prezidentskej voľby už nepôjde. Ja osobne by som jej jednoducho radil, aby to už neskúšala,“ uviedol v rámci svojho televízneho vystúpenia. Konečné rozhodnutie však musí urobiť Clintonová, ktorá sa pravdepodobne rozhodne na základe toho, komu by musela v rámci Demokratickej a Republikánskej strany čeliť.

    - Reklama -