Talianska polícia začala vypratávať tábor Rómov v Ríme. I napriek rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva

    0
    Talianska polícia vypratáva tábor Rómov v talianskej metropole Rím. (Autor: TASR)

    Talianska televízia odvysielala vo štvrtok zábery desiatok ľudí vrátane detí zoradených pred táborom s matracmi a ďalšími obdobným vecami. K vypratávaniu polícia pristúpila len deň po tom, ako starostka talianskej metropoly Virginia Raggiová diskutovala o plánovanej likvidácii tábora s novým talianskym krajne pravicovým vicepremiérom a ministrom vnútra Matteom Salvinim.

    V zmienenom tábore žije podľa tvrdenia aktivistu, na ktorého sa odvoláva AP, doposiaľ okolo 370 obyvateľov. V minulosti sa ich úrady snažili opakovane presídliť.

    ESĽP požiadal v utorok úrady v talianskej metropole o pozastavenie plánovanej likvidácie tábora. Po jeho intervencii mali s vypratávaním priestorov počkať až do piatka, pričom rímsky magistrát mal podľa súdu zároveň oznámiť, čo plánuje spraviť s vysťahovanými Rómami.

    K oznámeniu o likvidácii tábora došlo po tom, čo Salvini v júni avizoval, že chce vykonať sčítanie Rómov a Sintov a následne z krajiny veľký počet z nich vyhostiť.

    Na verejnosti týmto plánom vyvolal vlnu pobúrenia. Mnohým totiž myšlienka sčítavania príslušníkov menšiny pripomenula obdobie vlády národných socialistov v Nemecku, kde popri Židoch čelili prenasledovaniu i diskriminácii práve aj Rómovia a Sintovia.

    - Reklama -