Šéf Slovenských brancov pre PL: Rozpútal sa hon na čarodejnice

0
Slovenskí branci, ilustračné foto (Autor: Facebook Slovenskí branci)
Minister obrany podal v pondelok na Generálnu prokuratúru SR podnet pre vašu činnosť. Podľa neho nie je možné, aby na Slovensku pôsobila paralelná vojenská skupina, ktorá chce alternovať ozbrojené sily. Ako tento krok ministerstva hodnotíte?
 
Nikdy sme sa nesnažili alternovať Ozbrojené sily (OS) SR, to nie je ani vzhľadom na naše počty, financie či iné zdroje možné a ide o naozaj utopistickú predstavu. Našou snahou je výpomoc štátnym zložkám v maximálnej miere, v akej ako civilisti môžeme. Preverenie generálnou prokuratúrou vnímame ako priestor, keď môžeme konečne vyvrátiť klamstvá a potvrdiť fakt, že činnosť Slovenských brancov (SB) je plne legálna a nevyvíja žiadnu trestnú ani priestupkovú činnosť.  
 
Slovenskí branci sa po čase opäť dostali do médií, tentokrát v súvislosti so spoluprácou s novovzniknutou slovenskou odnožou motorkárskeho klubu Noční vlci. Ako vnímate medializované informácie o spoločnom výcviku v areáli v Dolnej Krupej pri Trnave?
 
Medializáciu, ktorá sa  okolo nás v poslednom čase strhla na základe poplašných správ plných zámerných fabulácií, vnímam ako umelú senzáciu a hon na čarodejnice. 
 
Ako by ste charakterizovali túto spoluprácu?
 
Čo sa týka Nočných vlkov, ide výlučne o spoluprácu pri akciách spojených s motorkárskym prostredím. Čo sa týka výcvikov, ide o spoluprácu medzi mnou a pánom Hambálkom ako súkromným zberateľom vojenskej techniky. 
 
Prečo a ako k nej vlastne prišlo? Išlo to cez trnavského podnikateľa Jozefa Hambálka, ktorý k vám má blízko a šéfuje slovenskej pobočke Nočných vlkov? 
 
Áno, celá spolupráca ide cez pána Jozefa Hambálka. 
 
Vy ste tiež motorkár?
 
Hej, ja osobne som tiež motorkár, a preto sme mali veľa spoločných tém. K tomu sme, pochopiteľne, pôsobili v navzájom blízkych kruhoch. Treba povedať, že pán Hambálek je medzi motorkármi mimoriadne známy. 
 
Ako sa uskutočnil výcvik v Dolnej Krupej s Nočnými vlkmi? Cvičili ste spolu alebo oni mali nad vami dohľad, keďže tú techniku si z Vojenského historického ústavu požičali oni, respektíve pán Hambálek. Poskytli vám priestory, požičanú techniku a vy ste sa mohli voľne pohybovať po celom komplexe či tú techniku pán Hambálek vybavil rovno práve pre potreby Slovenských brancov?
 
Žiadny výcvik spolu s Nočnými vlkmi sa nekonal a ani nie je v pláne. 
 
Vy ste teda spolu ani necvičili?
 
Nik z Nočných vlkov na našom výcviku nebol. Cvičenia sú organizované výlučne pre členov Slovenských brancov. Noční vlci o cvičení ako takom ani nevedeli. 
 
Ako ste sa dostali k technike?
 
Pán Hambálek ako súkromný zberateľ techniky nám požičal techniku, ktorá sa nachádzala v jeho osobnom vlastníctve. 
 
A technika, ktorú mal požičanú z Vojenského historického múzea, kvôli čomu  skončil jeho šéf?
 
V žiadnom prípade nešlo o techniku požičanú z Vojenského historického múzea. 
 
Aký je vzťah medzi pánom Hambálkom a vašou organizáciou?
 
Pán Hambálek je sympatizant našej práce a poskytnutím priestoru nám chcel pomôcť.
 
Čo konkrétne ste v tomto priestore nacvičovali a s akými zbraňami?
 
Išlo o kurz boja v spolupráci s bojovou a nebojovou technikou. Zbrane boli, pochopiteľne, znehodnotené kusy neschopné streľby kategórie D. 
 
Táto spolupráca, ale hlavne samotné založenie Nočných vlkov na Slovensku, vyvolala širokú diskusiu, u mnohých vážne bezpečnostné obavy, študenti chcú proti prítomnosti Nočných vlkov protestovať pred ministerstvom vnútra. Je sa podľa váš čoho obávať?
 
Naozaj si myslíme, že skupina siedmich motorkárov je nebezpečná pre Slovenskú republiku? 
 
Sami sa na webe charakterizujete ako “apolitická, nezisková organizácia, ktorá si kladie za úlohu rozvíjať u mladých ľudí lásku k vlasti, prírode a nášmu kultúrnemu dedičstvu prostredníctvom rôznych dobrovoľných a dobročinných akcií”. Ako si máme vysvetliť, že členovia takejto neziskovej organizácie cvičia v reálnych, i keď upravených transportéroch?
 
Slovenskí branci sa okrem vašej definície charakterizujú ako domobrana a tá ako taká musí byť schopná v prípade ohrozenia bezpečnosti občanov kooperovať s jednotkami štátu, a teda musí logicky ovládať všetky postupy, ktoré používajú aj OS SR. Činnosť Slovenských brancov je pestrá a mnohé iné aktivity podporujú práve tie vymenované veci, ktoré citujete z našej stránky. 
 
Myslíte si, že činnosť Slovenských brancov je opodstatnená?
 
Pretože armáda nie je schopná pokryť v prípade vážnej krízovej situácie vzhľadom na nízke počty územie SR, tak určite je naša existencia opodstatnená. Zároveň treba dodať, že je i plne legálna a riadi sa platnou legislatívou SR. 
 
Koľko máte aktívnych členov?
 
Počet členov postupne narastá a v súčasnosti sa pohybuje okolo 200 aktívnych členov. 
 
Darí sa vám oslovovať mladých ľahšie či ťažšie oproti minulosti?
 
Povedzme, že sa nám darí na rovnakej úrovni, i keď v súčasnosti sa k nám hlásia i staršie ročníky. 
 
Mala na nábor efekt vaša spolupráca s niektorými školami, kde ste vystupovali? Budete v oslovovaní škôl pokračovať aj naďalej?
 
Na školách sa nerobil žiadny nábor, takže nie. Branné cvičenia na školách neboli organizované s cieľom verbovania nových členov, ale s cieľom vzdelávania. 
 
Odborník na extrémizmus Daniel Milo hovorí, že idete proti bezpečnostným záujmom Slovenska. Ďalší odborníci vidia medzi vami a SHO či kotlebovcami rozdiel. Upozorňujú, že vy sa dištancujete od ideálov nacizmu a fašizmu, hlásite sa k odkazom SNP, ktoré aj pravidelne oslavujete. No v minulosti ste oslavovali vznik slovenského štátu. Ako sa vidíte vy sami, prípadne vašu činnosť z pohľadu bezpečnostných rizík či záujmov štátu?
 
Organizácia prešla svojím vývojom ako každá iná. V súčasnosti sme sa plne očistili od nežiaducich a opovrhnutiahodných smerov. Hlásime sa k odkazu SNP a demokratickému zriadeniu nášho štátu. Nepovažujeme sa za bezpečnostné riziko, no zároveň chápeme potrebu nášho preverovania. Nikdy sme sa nestavali a ani sa nestaviame antagonisticky k nášmu štátu a jeho zriadeniu, práve naopak sme pripravení spolupracovať a podrobovať sa kontrole. 
 
Pred rokom prebehla vo verejnosti informácia, že SNS chystá zákon, ktorým chce upraviť vykonávanie občianskych branných aktivít a ktorým chce dostať občianske branné aktivity pod krídla štátu. Urobilo v tejto veci niečo? Ako sa na takúto iniciatívu pozeráte? Mali by ste s tým problém?
 
Takúto iniciatívu vítame. No nerozumieme postupu alebo forme, ktorou chcú branné organizácie prevziať pod krídla štátu, keď ich teraz systematicky ničia a likvidujú. My sme ochotní sa podrobovať kontrolám a previerkam. Sme ochotní spolupracovať, komunikovať a robiť ústupky. Na Slovensku vznikla úžasná iniciatíva množstva mladých ľudí, vlastencov, ktorá chce spolupracovať so štátom. Štát namiesto toho, aby využil túto snahu, sa týchto mladých ľudí snaží zadupať pod zem. My chceme spoluprácu, kontrolu a pracovať v prospech a v súlade so štátom. 
 
- Reklama -