Skontrolovať si poistenie cestovky je dôležité, hovorí Heger. Reaguje na krach cestovnej kancelárie Albania Travel

    0
    Eduard Heger (Autor: TASR)

    Cestovná kancelária (CK) Albania Travel z Popradu, ktorá vyhlásila v utorok 24. júla vo večerných hodinách ukončenie svojej činnosti, nebola členom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Prezident asociácie Stanislav Macko však priblížil, že cestovná kancelária ponúkala iba jeden produkt, a to zájazdy do Albánska, čo môže byť rizikové.

    Keď má cestovná kancelária len jednu destináciu, ja osobne to považujem za nie dobrú obchodnú politiku,” konštatoval Macko. Práve v tomto roku pritom klesol záujem o dovolenky v Albánsku, keďže sa opäť naplno rozbehlo cestovanie do Turecka, Grécka či Talianska. Najviac vzrástol záujem o Turecko, ktoré posledné roky pociťovalo úbytok dovolenkárov pre bezpečnostnú situáciu v krajine.

    Turisti sa preto rozhodovali viac pre iné destinácie, z čoho profitovalo aj Albánsko.

    CK Albania Travel bola poistená pre prípad úpadku v poisťovni Uniqa. Podľa Macka si môžu dovolenkári pozrieť, či je poistená daná kancelária, s ktorou chcú cestovať na dovolenku, na internetovej stránke SACKA. Asociácia podľa jej prezidenta tento zoznam pravidelne aktualizuje.

    Zároveň turistov upozornil, že ak si vyberajú cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka dovolenky iba do jednej destinácie, aby boli dvojnásobne opatrní. Treba citlivo voliť, či je destinácia, ktorú si vyberajú, tá správna a bude o ňu silný záujem,” opísal Macko.

    Heger: Poistenie cestovnej kancelárie treba skontrolovať pred odjazdom

    K celej záležitosti sa vyjadril aj opozičný poslanec za hnutie OĽaNO Eduard Heger. Na svojom facebookovom profile vysvetľuje občanom Slovenska, prečo je dôležité si skontrolovať poistenie cestovky ešte pred odchodom na dovolenku.

    Ako píše v statuse, cestovné kancelárie sú zo zákona povinné mať zabezpečenie proti úpadku, a to buď pomocou poistenia, alebo bankovej záruky. „Toto poistenie zabezpečí, že sa z dovolenky vrátite späť, aj keby práve v tom momente vaša cestovka skrachovala. Pokryje to tiež iné náklady, ktoré by vznikli pri súvisiacich problémoch,“ ozrejmuje poslanec.

    O fungovanie tohto zákona sa údajne zaujímal pred dovolenkovým obdobím, pretože bezpečie cestujúcich je podľa neho veľmi dôležité. Na druhej strane ale uvádza, že je potrebné nezaťažiť cestovky príliš veľkou byrokraciou. Ako uvádza na záver, „v zákone bude potrebné urobiť ešte zmeny, ale jeho zámer ochranu spotrebiteľa hodnotím pozitívne“.

    Autor: TASR/PH

    - Reklama -