Liberáli chcú spojiť voľbu prezidenta a eurovoľby do jedného termínu. Hrozí nám celoeurópska blamáž, varujú

    0
    Na snímke opozičný poslanec NR SR za stranu SaS Martin Klus (Autor: TASR)

    Podľa liberálov možno takouto zmenou dosiahnuť dvojaký efekt. Jednak finančné úspory a zároveň vyššiu účasť. “S vyššou účasťou priamo súvisí aj ušetrená celoeurópska blamáž za najnižšiu volebnú účasť vo voľbách do EP v ich histórii, ktorú Slovensko dosiahlo v roku 2014,” tvrdia predkladatelia.

    Klus a Laurenčík pripomínajú, že NR SR ešte 21. marca 2017 novelizovala zákon o podmienkach výkonu volebného práva, čím zlúčila krajské a komunálne voľby. “Analogicky k uvedenej legislatívnej norme bol s prihliadnutím na niektoré špecifiká volieb prezidenta a volieb do europarlamentu vypracovaný aj tento návrh zákona,” ozrejmili.

    SaS pripúšťa, že termín prezidentských volieb sa môže pod vplyvom nepredvídateľných okolností meniť, napríklad v prípade, ak hlava štátu odstúpi alebo zomrie počas funkčného obdobia. Preto je navrhované pravidlo o konaní sa zlúčených volieb v jeden deň formulované v podmieňovacom spôsobe, teda ak to umožňuje časová súvislosť medzi oboma voľbami. “Už od roku 1999, keď sa na Slovensku prvýkrát konali priame voľby prezidenta, sa koná inaugurácia prezidenta 15. júna. Voľby do EP sa tradične konajú koncom mája. Táto konštelácia je ideálna pre zlúčenie volieb a získanie synergického efektu z tohto zlúčenia,” uviedli opoziční poslanci.

    Účinnosť právnej normy navrhujú od 1. decembra 2018 tak, aby bolo možné stihnúť vyhlásenie zlúčených volieb prezidenta spolu s eurovoľbami v máji 2019.

    - Reklama -