Úrad vlády podpísal zmluvu s advokátkou za viac ako 200-tisíc eur. Ide o možný klientelizmus, hovorí Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Píšu o tom aktuality.sk. Michaela Töröková mala mať v minulosti kanceláriu v rovnakej budove ako bývalý minister obrany Martin Glváč. Vyskytla sa aj v kauze prevodu pozemkov v Čiernej Vode na firmu blízku poslancovi za stranu Smer.

    Podľa vyjadrenia tlačového odboru úradu vlády majú v Pellegriniho inštitúcii nedostatok advokátov. Ako uvádzajú v stanovisku, na úrade sa nevyskytuje taký právny odbor, ktorý by zastrešoval právne činnosti, ktoré sú predmetom zmluvy s advokátkou. Rovnako zdôraznili, že takéto poskytovanie právnych služieb je nárazové a stačí ho vykonávať externe.

    „Úrad vlády SR si prieskumom trhu overil primeranosť ponuky a na základe uvedenej skutočnosti pristúpil k uzavretiu rámcovej dohody,“ uviedol tlačový odbor s tým, že postupovali v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a keďže ide o rámcovú zmluvu, budú sa jej služby využívať iba vtedy, keď to bude potrebné.

    Zmluva sa uzavrela 29. apríla na štyri roky, pričom advokátke bude v prípade potreby jej služieb vyplatená hodinová mzda 100 eur bez DPH. Celková suma finančného limitu je 228-tisíc eur.

    Remišová: Ide o ďalší prípad klientelizmu

    Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej nejde o prvý prípad, keď sa v súvislosti s advokátkou Törökovou hovorí o hrubom klientelizme.

    „Právne služby slúžia často na zbytočné vyťahovanie peňazí od štátu, ako sme to videli pri nehoráznej odmene pre advokáta Bžána, ktorý mal pôvodne dostať odmenu od štátu 77 miliónov eur,“ uviedla zákonodarkyňa.

    V stanovisku kritizuje aj to, že úrad vlády podpísal zmluvu v čase, keď ministerstvo spravodlivosti predstavilo nové pravidlá. „Tie majú urobiť poriadok s využívaním externých právnych služieb, aby sa už neopakovala kauza Bžán,“ uvádza Remišová, pričom dodáva, že rezortu odporúča využívanie takýchto služieb iba v nevyhnutnom prípade.

    Matovičovci preto vyzvali premiéra Pellegriniho na vysvetlenie situácie. Žiadajú odpoveď, prečo Úrad vlády SR nevyužíva vlastné právne kapacity, ale tie externé, ktoré navyše majú blízko k funkcionárovi strany Smer. 

    - Reklama -