Severná Kórea vyrába nové medzikontinentálne rakety, varujú tajné služby

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)
    Podľa nich sa výroba nových rakiet uskutočňuje v továrni v blízkosti severokórejského hlavného mesta Pchjongjang, kde boli vyprodukované prvé medzikontinentálne balistické rakety KĽDR.
     
    Nové dôkazy, vrátane satelitných snímok z posledných týždňov, naznačujú, že KĽDR pracuje na výrobe najmenej jednej alebo možno dvoch medzikontinentálnych balistických rakiet na kvapalné palivo Hwasong-15, o ktorých Pchjongjang tvrdí, že sú schopné zasiahnuť americkú pevninu.
     
    Tieto zistenia neznamenajú, že Severná Kórea rozširuje svoje jadrové kapacity, no ukazujú, že práce na výrobe zdokonalených zbraní trvajú aj niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že Pchjongjang už nepredstavuje “jadrovú hrozbu”, uvádza Washington Post.
     
    Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo minulý týždeň na pôde Senátu potvrdil správy, že severokórejské továrne “naďalej produkujú štiepny materiál”, ktorý sa používa pri výrobe jadrových zbraní. Odmietol však povedať, či Pchjongjang vyrába nové rakety.
     
    Na júnovom summite s Trumpom v Singapure severokórejský vodca Kim Čong-un vyslovil vágny prísľub, že bude pracovať na “denuklearizácii” Kórejského polostrova. Podľa niektorých amerických vládnych predstaviteľov a súkromných analytikov pokračujúce vojenské aktivity Severnej Kórey nie sú prekvapivé, keďže Kim Čong-un verejne nesľúbil, že odstaví množstvo jadrových a raketových zariadení roztrúsených po celej krajine.
     
    Severokórejčania “nikdy nesúhlasili, že sa vzdajú svojho jadrového programu”, povedal Ken Gause, expert na KĽDR z neziskovej organizácie Centrum pre námorné analýzy (CNA). Zásadami severokórejského režimu sú jeho prežitie a zachovanie si moci. “Jadrový program mu poskytuje odstrašujúci prostriedok proti zmene režimu zo strany Spojených štátov. Vzdanie sa jadrových kapacít by narušilo dva základné piliere severokórejského režimu,” tvrdí Gause.
     
    Niektorí nezávislí analytici sa domnievajú, že Trumpova vláda si nesprávne vysvetľuje Kimove slová o eventuálnej denuklearizácii ako sľub okamžitého vzdania sa jadrového arzenálu a demontáže zbrojárskych závodov.
     
    “Severná Kórea nevyjednáva, aby sa vzdala svojich jadrových zbraniach. Vyjednáva o uznaní svojich jadrových zbraní. Je ochotná akceptovať určité obmedzenia, ako napríklad žiadne jadrové skúšky a žiadne skúšky medzikontinentálnych balistických rakiet. To, čo ponúka, je nasledovné: necháme si bombu, ale prestaneme o tom hovoriť,” konštatoval Jeffrey Lewis z americkej mimovládnej organizácie James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).
     
    - Reklama -