Salvini citoval Mussoliniho. V deň jeho narodenia

    0
    Matteo Salvini, predseda talianskej strany Liga Severu (Autor: TASR)

    Uvedený citát si Salvini navyše vypožičal práve v deň narodenia Mussoliniho (1883-1945). Opozícia upozornila, že šéf euroskeptickej strany Liga, ktorá vládne v koalícii s protisystémovým Hnutím piatich hviezd, sa týmto tvítom prihlásil k fašistickej propagande.

    “Ten, kto prisahal na ústavu, ktorá sa zrodila z boja proti fašizmu, si nesmie dovoliť uctievať Mussoliniho,” vyhlásil predseda opozičných sociálnych demokratov Matteo Orfini. Salvini by sa mal podľa neho ospravedlniť alebo odstúpiť z ministerského postu.

    Poslanec ľavicovej strany Slobodní a rovní Federico Fornaro zase vyjadril názor, že Salvini chcel “Mussoliniho propagandistickou rétorikou” vyslať “jasný signál extrémnej pravici”.

    Vodca talianskeho fašizmu Benito Mussolini vládol krajine vyše dvadsať rokov (1922-1943) a ako spojenec Adolfa Hitlera ju priviedol do druhej svetovej vojny. V roku 1945 Mussoliniho na úteku do Nemecka zadržali talianski komunistickí partizáni a bez procesu ho na druhý deň zastrelili. Niektorí Taliani však niekdajšieho diktátora dodnes uctievajú.

    Salvini často provokuje aj vyjadreniami namierenými proti cudzincom. Najnovšie komentoval obavy zo vzostupu rasizmu v Taliansku slovami, že ide o “vynález ľavice” a jediné, čo je naozaj alarmujúce, sú trestné činy páchané migrantmi. Ako minister vnútra presadzuje prísnu protimigračnú politiku, čo sa odrazilo na výraznom náraste obľúbenosti jeho strany medzi voličmi, upozornila DPA.

    - Reklama -