Rómsky holokaust nesmie upadnúť do zabudnutia, konštatuje Ravasz

    0
    Ábel Ravasz. (Autor: pk)

    “Potrebujeme si pripomínať všetky obete nacistických vyhladzovacích táborov. O to viac, že žijeme v dobe, keď sa viaceré skupiny občanov, vrátane niektorých poslancov NR SR, snažia o neopodstatnenú glorifikáciu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945, ktorá svojich občanov do vyhladzovacích táborov posielala,” povedal splnomocnenec.

    Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity aj tento rok pripravil symbolickú sviečku, ktorú možno za obete rómskeho holokaustu zapáliť prostredníctvom profilu na sociálnej sieti. Jej autorkou je animátorka Veronika Kocourková. Ide o pokračovanie tradície z vlaňajška, keď sviečku pripravila Kamila Kučíková. “Ak chcete vyjadriť súcit s obeťami rómskeho holokaustu, stačí, ak si 2. augusta dočasne zmeníte svoju profilovú fotku práve za túto sviečku. Ukážete tak, že vám nie sú ľahostajné obete druhej svetovej vojny, bez ohľadu na farbu ich pleti,” zdôraznil Ravasz.

    Splnomocnenec taktiež osobne položí veniec v Barci ako symbolickú spomienku na všetky obete nielen rómskeho holokaustu na Slovensku. Práve na túto udalosť odkazuje v obci unikátny drevený pamätník – dielo gemerského rómskeho rezbára.

    Rómsky holokaust si v týždni od 6. do 10. augusta 2018 pripomenú aj regionálne kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity viacerými spomienkovými stretnutiami. Budú sa konať v Markušovciach, Dlhých Strážach, Levočských Lúkach, Spišskej Novej Vsi, v lokalite Hájik a Podskala a tiež v Prešove.

    V nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau bolo 2. augusta 1944 zavraždených takmer 3000 Rómov. Na prvý pohľad vysoké číslo však tvorí iba zlomok všetkých rómskych obetí, ktoré neprežili holokaust počas druhej svetovej vojny.

    - Reklama -