Búrka pre údajný únos Vietnamca slovenským vládnym špeciálom: Ficova banda. Je za tým Kaliňák. Ministerstvo v tom má prax. Prečo Nemci nekonali?

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    V pondelok informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o nových záveroch nemeckej polície. Podľa zistení už nemeckí vyšetrovatelia nepochybujú, že sme pomohli uniesť vietnamského podnikateľa vládnym špeciálom. Naša polícia sa prípadom nezaoberá, nevyšetruje ho a v prípade, ak by vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák dal k únosu súhlas, išlo by o vážny trestný čin, píše portál dennikn.sk.

    „Až doteraz to bolo len podozrenie, že Trinha previezli s krytím vietnamskej vládnej delegácie vo vypožičanom, slovenskom vládnom lietadle z Bratislavy do Moskvy – k vietnamskému zločinu tak prispela aj spriatelená krajina EÚ. Berlínska kriminálka je však už podľa informácií Frankfurter Allgemeine Zeitung presvedčená, že Trinh sedel v slovenskom lietadle. Vietnam a Slovensko pritom doteraz vždy tvrdili opak. Takže potom to znamená, že klamali,“ píše sa vo FAZ s tým, že medzi Vietnamom, Nemeckom a Slovenskom môže dôjsť k zložitej situácii.

    GP: Doteraz nebola slovenským justičným orgánom doručená žiadna oficiálna informácia o priebehu trestného konania

    „V predmetnej trestnej veci majú právomoc vykonávať úkony trestného konania zatiaľ len nemecké justičné orgány,“ píše sa v stanovisku Generálnej prokuratúry (GP) . Údajne doteraz nedostali slovenské justičné orgány žiadnu informáciu o priebehu trestného konania zo strany Nemecka. „Nemeckým justičným orgánom táto informačná povinnosť vo vzťahu k slovenským justičným orgánom nevyplýva zo žiadnej medzinárodnej zmluvy. K dnešnému dňu t. j. 1. 8. 2018 nebola doručená justičným orgánom Slovenskej republiky žiadosť o prijatie trestného oznámenia ani žiadosť o prevzatie trestného stíhania pre konkrétny skutok, trestný čin a vo vzťahu ku konkrétnej osobe, osobám.“

    „Slovenské justičné orgány boli požiadané nemeckými justičnými orgánmi len o poskytnutie právnej pomoci. Žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov boli vybavené v celom rozsahu (naposledy 29. 6. 2018 a 31. 7. 2018). Výsledky poskytnutej právnej pomoci (úkony vykonané na území SR) neodôvodňovali uplatnenie právomoci slovenských justičných orgánov (orgánov činných v trestnom konaní) konať v trestnej veci. Slovenské justičné orgány zatiaľ nemajú právny ani skutkový základ konať v tejto trestnej veci.“

    „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky za účelom zistenia relevantných informácií bude ex offo iniciovať pracovné rokovanie so zástupcami justičných orgánov Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. Na základe výsledkov pracovného rokovania rozhodne Generálna prokuratúra Slovenskej republiky o ďalšom postupe,” píše sa v stanovisku GP.

    Most-Híd: Je naším spoločným záujmom, aby sa orgány činné v trestnom konaní okamžite rozhýbali

    „Nikto nemôže pochybovať, že ak by sa podozrenia aktívnej účasti Slovenskej republiky na únose vietnamského občana potvrdili, znamenalo by to pre nás nemalé komplikácie na úrovni medzinárodných vzťahov,“ píše v oficiálnom vyjadrení hovorkyňa Mostu-Híd Klára Debnár.

    Podľa strany je v záujme Slovenska, aby sa orgány činné v trestnom konaní rozhýbali, aby sa prípad v spolupráci s nemeckými vyšetrovateľmi vyšetril. „Do samotného vyšetrenia prípadu je potrebná zdržanlivosť ústavných činiteľov, lebo SR škodia aj nepodložené tvrdenia,“ dodáva hovorkyňa.

    SaS: Jedným z hlavných podozrivých je bývalý minister vnútra Kaliňák

    Liberáli vo svojom stanovisku píšu, že únos Trink Xuan Thanha nemohla byť náhodná akcia, ale muselo sa postupovať podľa prepracovaného plánu. Myslia si, že únoscovia boli s vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom dohodnutí, lebo vedeli, že ide o rizikový bod prepravy podnikateľa do rodnej krajiny. „V opačnom prípade by riskovali, že únos Thanha stroskotá na nemožnosti dopraviť ho do Vietnamu. Preto je Robert Kaliňák v tejto kauze jedným z hlavných podozrivých. Vietnamská delegácia vládne lietadlo mohla využiť len s jeho súhlasom,“ píšu sulíkovci.

    Poukazujú na to, že terajší poslanec Smeru nevie adekvátne vysvetliť, že si na let z Bratislavy do Moskvy vybrali práve vládny špeciál. Na druhej strane tvrdí, že Nemecku ponúkol fotografie a informácie o pohybe auta, v ktorom sa mali únoscovia prepravovať napriek tomu, že fotografie z bratislavského letiska sú zničené. „Obávame sa, že Robert Kaliňák nehovorí verejnosti všetko, čo o únose a svojom konaní vie. Skutočnosť, že namiesto riadneho vyšetrovania na slovenskej strane predstavitelia vládnej koalície vrátane premiéra Pellegriniho kritizujú Nemecko za jeho postup, sa, žiaľ, dá chápať tak, že kryjú páchateľov z vlastných radov,“ dodávajú liberáli.

    Podľa Ľubomíra Galka je zarážajúce, že rezort diplomacie mlčí. Ministerstvo zahraničných vecí malo v snahe o očistenie zlého mena Slovenska a pod hrozbou vážnejších diplomatických krokov už dávnejšie žiadať od vietnamskej vlády presné informácie, ako sa jej občan, žiadateľ o politický azyl v Nemecku, dostal pravdepodobne proti svojej vôli do Vietnamu. A to vrátane presného spôsobu dopravy či čísiel letov,” uvádza exminister obrany.

    Kaliňák: Nikto nebol spútaný

    Svoj postoj ku kauze zverejnil aj samotný Robert Kaliňák. Údajne na oficiálnom zozname cestujúcich nebolo meno vietnamského podnikateľa Thanha, ktorý bol v tom čase trestne stíhaný v jeho rodnej krajine, pričom sa neprevážal nikto, kto by bol na lôžku, spútaný alebo inak obmedzovaný. Zdôrazňuje, že všetky osoby mali diplomatický pas.

    „Zaujíma ma však otázka, že ak nemecké úrady, ako tvrdia, skutočne pátrali po občanovi Vietnamu, prečo jeho meno nebolo vložené do schengenského informačného systému, ktorý upozorňuje ostatné krajiny na hľadanú podozrivú osobu,“ dodáva na záver.

    Pčolinský: V prípade únosu má vnútro zrejme prax

    K celej veci sa vyjadril aj poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský. Ako píše na sociálnej sieti, v prípade, že niekto plánuje niekoho uniesť, má sa obrátiť na ministerstvo vnútra, ktoré v tom evidentne má prax.

    Matovič: Ficova banda zneužila vládny špeciál na únos človeka z Nemecka

    Kritiku smerom k únosu uverejnil aj predseda OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho Ficova banda zneužila vládny špeciál na únos človeka z Nemecka, pričom Nemcom v celej veci klamali.

    „Zároveň predpokladajú, že Nemci postavia fabriku BMW v Haniske pri Košiciach. A tak Nemci oznámili, že fabrika za miliardu eur na výrobu 150-tisíc BMW nebude na východe, ale v Debrecíne v Maďarsku. Keď po takejto ´pomoci´ Smeru bude z východu ešte niekto túto zberbu voliť, tak nemôže byť kompletný,“ uzatvára Matovič.

    Kiska: Kauza môže mať vážne dôsledky na dôveru vo vzťahu medzi Slovenskom a Nemeckom

    Prezident Andrej Kiska vyjadril vážne znepokojenie nad novými informáciami zo strany nemeckých vyšetrovateľov a očakáva, že sa o vyšetrovaní podozrení z medzinárodného únosu dozvie nie z nemeckých, ale slovenských médií. „Očakávam, že zodpovední prejavia základný rešpekt k nášmu štátu a úctu k jeho občanom a urobia všetko potrebné, aby poctivo vyšetrili podozrenia a očistili meno Slovenskej republiky. A to presvedčivým vysvetlením všetkých podozrení a protirečení alebo potrestaním vinníkov — ak sa potvrdí, že Slovensko poskytlo vládne lietadlo na únos,“ píše na sociálnej sieti.

    Podľa prezidenta má kauza rozmer medzinárodnej blamáže a môže mať vážne dôsledky na dôveru vo vzťahu medzi Slovenskom a Nemeckom. To je, ako sa Kiska vyjadril, jeden z najdôležitejších politických a ekonomických partnerov.

    Lučanský: Nemám informácie, že Vietnamec nastúpil do slovenského vládneho špeciálu na bratislavskom letisku

    Slovenská polícia zatiaľ v súčinnosti s nemeckými orgánmi spravila v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana všetko, o čo bola požiadaná, a to aj proaktívne.
    Je z nemeckej strany avizované v najbližších dňoch či týždňoch stretnutie, kde sa urobia niektoré úkony. Ja tam budem prítomný,“ deklaroval policajný prezident.

    Na otázku, či by slovenská polícia nemala začať samostatné vyšetrovanie, policajný prezident odvetil, že slovenskí policajti boli nemeckým kolegom súčinní. Zatiaľ u nás nebeží trestné konanie, ak nenastanú iné skutočnosti. Ale ja urobím všetko preto, aby táto kauza bola vyjasnená a aby netraumatizovala spoločnosť,” uistil.

    Lučanský zároveň podotkol, že skutok sa stal mimo Slovenska. Na upozornenie, že Vietnamec mal nastúpiť do slovenského vládneho špeciálu na bratislavskom letisku, odvetil, že on takéto informácie nemá.

    Únos vietnamského podnikateľa sa konal minulý rok, keď ho z nemeckého Berlína uniesli v aute do Bratislavy. Odtiaľ sa vládnym špeciálom dostali do Moskvy a následne do Vietnamu. Funkcionár Trinh Xuan Thanha bol vo svojej rodnej krajine odsúdený na doživotie za korupciu a zlé hospodárenie. Slovenskú vládnu letku malo vietnamskej delegácii požičať ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka.

    Uneseného Vietnamca, ktorý bol riaditeľom vietnamskej ropnej spoločnosti, mali previezť z Berlína do Prahy a odtiaľ do Bratislavy autom. Pri lete z Prahy do Bratislavy boli na palube slovenského vládneho špeciálu štyri osoby, z Bratislavy do Moskvy už letelo 12 ľudí. Nemecké médiá tvrdia, že medzi pasažiermi bol aj unesený Vietnamec. Jeden z nich, v tom sú si vyšetrovatelia istí, je unesený Trinh Xuan Thanh. Prirodzene, nie pod svojím skutočným menom. Tým je jedno isté: partnerská krajina EÚ je zapletená do únosu muža, ktorý v Nemecku žiadal o azyl,” píše sa na portáli aktuality.sk.

    Autor: TASR/PH

    - Reklama -