Rozdelené Kosovo? Prezident pripustil úpravu hraníc so Srbskom

    0
    Kosovskí Srbi blokujú cestu neďaleko Mitrovice na severe Kosova. (Autor: TASR)

    Podľa Thaciho by sa v rámci takejto úpravy hraníc mohla stať súčasťou Kosova väčšinovo albánsky región v okolí juhosrbského mesta Preševo. Neuviedol však, či by v takomto prípade došlo k výmene tohto územia za oblasť severnej Mitrovice obývanej prevažne srbským obyvateľstvom.

    “Ak by sa dosiahla kosovsko-srbská dohoda o úprave hraníc a definitívna dohoda o vzájomnom uznaní, a ak by išlo o obojstrannú a vyváženú dohodu, ktorá by bola víťazstvom pre obe strany, potom by nikto nebol proti,” povedal Thaci v rozhovore pre AP. 

    Zároveň však označil za “neprijateľné” snahy Srbska o rozdelenie Kosova a vyhlásil, že nemajú šancu na úspech. Diskusiám o úprave hraníc v rámci Európskou úniou sprostredkovaných srbsko-kosovských rozhovorov sa však Thaci podľa vlastných slov nebráni.  

    Srbský prezident Aleksandar Vučič minulý týždeň navrhol uzavretie demarkačnej dohody s Kosovom, v rámci ktorej by mohlo dôjsť k vzájomnej výmene území. Na základe Vučičových návrhov by mohlo Srbsko potenciálne získať územie severného Kosova výmenou za región Preševo. Vučič varoval, že ak sa dohodu o novom vymedzení hraníc nepodarí uzavrieť, Albánci by sa – vďaka svojej vysokej miere pôrodnosti – mohli v budúcnosti rozšíriť po celom Srbsku.

    Proti prípadnej výmene území sa v minulosti vyjadrovali aj kosovskí predstavitelia, ktorí v tejto súvislosti hovorili o poškodení národných záujmov Kosova a albánskeho obyvateľstva.

    - Reklama -