Europol pomohol španielskej polícii rozbiť medzinárodný pedofilný gang

    0
    Španielska polícia, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Španielska polícia odhalila 14 rôznych skupín tejto siete, ktoré komunikovali medzi sebou za pomoci internetovej aplikácie okamžitých správ. Podarilo sa jej identifikovať 58 osôb, ktoré zdieľali materiál pedofilného charakteru. 

    V deň zákroku polície bolo na území Španielska zatknutých 19 osôb a vykonaných 19 domácich prehliadok, pri ktorých poriadkové sily zhabali 11 notebookov, 23 mobilných telefónov, štyri tablety, 11 diskov pevnej pamäte, sedem USB kľúčov a päť pamäťových kariet. 

    Následné vyšetrovanie ukázalo, že všetky tieto zariadenia obsahovali tisíce záznamov detí vo veku od 0 do 8 rokov, ktoré sa stali obeťou zneužitia.

    Europol v správe pre médiá pripomenul, že medzinárodný gang, ktorý pôsobil naprieč Európou a aj v Amerike, používal 14 rôznych skupín ktoré za pomoci aplikácie okamžitých správ zdieľali nezákonný obsah súvisiaci so zneužívaním detí. Jednotliví členovia týchto skupín utajovali svoju totožnosť pomocou špecifického anonymizačného softvéru.

    Keďže sieť fungovala v rôznych krajinách a išlo o medzinárodný prípad, Europol podporil vyšetrujúce španielske orgány tým, že uľahčil výmenu informácií a vykonal krížovú kontrolu údajov poskytnutých Španielskom, čo pomohlo pri identifikácii obetí.    

    - Reklama -