SAV je apolitická inštitúcia, nemala by sa nechať tlačiť do politických bojov, hovorí Lubyová. Vyjadrila sa aj k prípadnej prezidentskej kandidatúre

    0
    Martina Lubyová, ministerka školstva (Autor: TASR)

    V rozhovore, ktorý poskytla denníku Pravda, vysvetľuje nielen celý postup transformácie SAV, ale vyjadrila sa k viacerým témam, ktoré vyvolávajú diskusie v spoločnosti.

    Podľa ministerky školstva treba byť pri premene SAV na polopodnikateľský subjekt VVI veľmi opatrný. Ide totiž o transformáciu na vedeckú činnosť s podnikaním, pričom takýto druh právnickej osoby je na Slovensku úplne nový. Lubyová uvádza, že nie všetky ústavy SAV sú stotožnené s premenou. Ide najmä o spoločensko-vedné súčasti akadémie, ktoré premenu považujú za administratívnu záťaž. „Sú ústavy, ktoré majú patenty, projekty, ktoré sa dajú komercializovať, ale drvivá väčšina pracovísk nemá žiaden biznis plán a skôr čakajú, čo nová forma prinesie. Nevedia si predstaviť, aký kapitál by do nich išiel,“ vysvetľuje ministerka.

    Ako uvádza, problémom celej transformácie bolo to, že sa inštitúcii nepodarilo do konca mája zdokladovať všetky potrebné podklady. Hlavným kameňom úrazu má byť v súčasnosti to, že SAV musí okrem chýbajúcich dokumentov doplniť aj informácie o majetku štátu, ktorý spravuje. Podľa Lubyovej nemá mať akadémia problém zdokladovať tieto informácie, pričom tak mali urobiť do konca júla. „Je najmä v záujme akadémie, aby sa prechod majetku a práv uskutočnil transparentne a v súlade s platnou legislatívou,“ ozrejmila šéfka rezortu. Ide o proces, v ktorom prejde štátny majetok do vlastníctva akadémie, čiže VVI ho sprivatizuje.

    Podnet na generálnu prokuratúru

    Ministerka zatiaľ nevie, v akom stave sa tieto informácie nachádzajú. Ak by do stanoveného termínu boli všetky predložené, tak by sa v urýchlenom režime ústavy zaregistrovali ako VVI. Údajne mali riaditelia viacerých ústavov snahu deklarovať majetok. Mali však podmienku, aby transformácia prebehla čo najskôr. V tomto smere je dohodnutá súčinnosť medzi rezortom školstva, financií a premiérom Petrom Pellegrinim.

    V polovici júla sa predstavitelia SAV obrátili na generálnu prokuratúru, kde podali podnet pre nečinnosť ministerstva. Šéfka rezortu to vníma ako neštandardný krok, no bude sa ním zaoberať rovnako ako všetkými podnetmi v rámci právneho vákua SAV. To, že sa akadémia dostane do vákua, vedeli všetci v NR SR, preto spravili novelu zákona o SAV, ktorú koncom júna prezident Andrej Kiska vetoval. Podľa Lubyovej by sa podpísaním novely mohlo celému problému predísť.

    Rovnako sa snažila dostať na snem SAV, ten je však neverejný nielen pre verejnosť, ale aj pre vlastných zamestnancov. Momentálne sa problém s transformáciou dostal do politickej roviny, ktorú ľudia podľa Lubyovej radi zneužívajú. „Treba si uvedomiť, že SAV je v prvom rade apolitická inštitúcia. Akadémia by sa nemala nechať tlačiť do politických bojov. Tento problém sa nesmie politizovať a treba povedať, že ministerstvo nikdy nešlo touto cestou,“ uviedla ministerka.

    Šéfka rezortu školstva si nemyslí, že iba právna neistota, v ktorej sa momentálne akadémia nachádza, odrádza mladých vedcov pokračovať vo svojej práci. Do zahraničia odchádzajú nielen kvôli platu alebo atmosfére, ktorá vo vede na Slovensku panuje, ale aj kvôli netransparentnosti zo strany vedenia. „Akademické orgány majú rozsiahlu samosprávu, akadémia má vlastný zákon, snem, ktorý sa uzavrel pred verejnosťou a rozhoduje o princípoch rozdelenia štátneho rozpočtu, pričom som to SAV v minulosti vyčítala,“ vysvetľuje Lubyová.

    Návrh SaS nie je akceptovateľný

    Podľa ministerky je návrh opozičnej poslankyne za SaS o tom, aby sa vracalo školné v prípade, že sa absolventi rozhodnú pracovať v zahraničí, za neakceptovateľný. Boli by sme totiž jedinou krajinou, ktorá by takýto prísny zákon zaviedla. „Zároveň by to bolo aj v protiklade so zásadami, ktoré má Európska únia vo svojom hodnotovom centre, a to voľný pohyb osôb a mobilita študentov. Európa je predsa o tom, že sa združujeme, aby sme boli väčší a konkurencieschopnejší,“ dodáva.

    Lubyová by sa vybrala cestou pozitívnej motivácie. S ministerkou zdravotníctva Kalavskou, ale aj s predstaviteľmi univerzít by chceli pôsobiť cez stabilizačné štipendiá. „Išlo by o peniaze, ktoré by štát vložil do študentov s tým, že by sa študent s poskytovateľom, teda vysokou školou, dohodol odpracovať potom nejaký čas na Slovensku,“ vysvetľuje ministerka. Podľa nej by bol takýto spôsob motivácie plne zlúčiteľný so všetkými princípmi, pričom poberanie štipendia by bolo dobrovoľné.

    Zákon, ktorý skritizovali viacerí odborníci a spôsobil konflikt vo vnútri SaS, predložila Jana Cigániková. Podľa zákona by tí študenti medicíny, ktorí vyštudovali na Slovensku a odišli by pracovať do zahraničia, museli štátu vrátiť peniaze za štúdium. Podľa opozičnej poslankyne ide o sumu 13 000 eur, ktorú vypočítala počtom dodatočne prijatých študentov na tri lekárske fakulty, pričom údajne to štát bude stáť 2 milióny eur. Viac sme o tom písali TU.

    Národný program výchovy a vzdelávania

    Okrem iného by ministerka Lubyová chcela docieliť, aby sa na technické smery hlásilo čoraz viac študentov. Nedostatkom takýchto pracovníkov údajne netrpí len Slovensko, ale celá Európa. Študentov najviac odrádza matematika, ktorá je pre nich strašiakom, no napriek tomu si ju stredoškoláci vyberajú ako maturitný predmet, v ktorom sa zlepšujú.

    Ministerka sa vyjadrila aj k Národnému programu výchovy a vzdelávania, ktorý zožal vlnu kritiky. Ako uvádza, z programu určite stihnú urobiť kroky naplánované na roky 2018 a 2019, pričom ide o program na desať rokov. „Nemyslím si, že všetko v našom školskom systéme je hrozné, práve naopak. Veľa vecí je dobrých a treba ich len rozvíjať. Reforma musí byť dobre nastavená najmä na začiatku, procesne aj legislatívne,“ dodáva. Podľa Lubyovej bolo hlavným problémom jej predchodcov to, že svoje návrhy prezentovali ako veľké reformy, no išlo iba o čiastočné zmeny. Následne sa každé volebné obdobie takéto reformy robili, čo spôsobilo na školách chaos a študenti boli rozdelení do skupín, pričom každá sa vzdelávala podľa nových pravidiel. Svoj program komentovala s odbornou verejnosťou, konkrétne školským odborovým zväzom, s ktorým si všetky body odkonzultovali.

    Nová prezidentka?

    Otázne je, či Martina Lubyová pôjde v šľapajách svojej kolegyne Gabriely Matečnej. Tá koncom júna vstúpila do SNS, kým dovtedy bola nominantka strany. O rovnakom postupe uvažuje aj šéfka školstva, no národniari ju do toho netlačia. Na druhej strane ju ich program oslovuje.

    Údajne doteraz nebola oslovená ani s ponukou prezidentskej kandidatúry. „Strana sa v tomto smere rozhodne sama a myslím si, že predseda to necháva na rozhodnutie širších krajských štruktúr. Treba im dať čas. Neviem preto ani, či už má strana aspoň nejaké tipy na kandidátov,“ uzatvára.

    - Reklama -