Kiska po tatranských povodniach: Musíme byť pripravení aj na takéto nepredvídateľné situácie

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Diskutujeme o tom, čo je príčinou, ale hlavne aj možno ako tomu predchádzať, ako sa na to pripraviť. Všetci vidíme, že doba sa mení, máme podstatne teplejšie počasie, zrážky bývajú veľmi intenzívne. Myslím si, že treba tak, ako sa vieme na Slovensku pripraviť na sneh, pripraviť autá, monitorovať situáciu, takto presne musíme byť pripravení aj na takéto nepredvídateľné situácie,” povedal Kiska.

    Druhou otázkou, o ktorej diskutovali, je podľa jeho slov otázka chránených zón a lykožrúta. “Nemôže sa tu ťažiť, nemôžu sa tie choré stromy dávať preč, nemôžu sa tu robiť zásahy do prírody, čomu všetci rozumieme, je to chránená oblasť. Na druhej strane tým, že sa nám strácajú stromy, stromy sú slabé, potom to vytvára práve podmienky k tomu, aby keď príde takáto veľká voda, aby k takýmto katastrofám došlo. Treba pokračovať v diskusii, ktorá už v našej spoločnosti prebieha veľmi dlho, čo spraviť, ako nájsť kompromis medzi ochranou prírody a zničením prírody stromov lykožrútmi,” zdôraznil Kiska.

    Prezident tiež navštívil zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine, kde ostali po povodniach bez elektriny a vody. “Elektrinu sme vďaka agregátu mali spojazdnenú, zapli ju v sobotu (21.7.). Voda do dnešného dňa nešla, včera večer (1.8., poznámka TASR) spustili úžitkovú vodu, pitnú budeme mať, až keď vezmú vzorky. Čo sa týka vstupov, tak sme fungovali, lebo je dosť komplikované ich zrušiť, keďže tí ľudia sú nahlásení,” povedala správkyňa loveckého zámočku Stanislava Michaleková.

    Ako povedal starosta obce Ždiar Pavol Bekeš, napriek tomu, že im povodeň v obci spôsobila taktiež prerušenie dodávok elektriny a vody, masívnejší odliv turistov necítia. “Informácie máme také, že tá voda by mala zajtra ísť. Včera bol preplach potrubia, dnes napájajú ďalšie časti. V dedine je situácia stabilizovaná,” vysvetlil starosta s tým, že nájsť alternatívne riešenie, ktorým by predišli takýmto situáciám je podľa neho zložité. “Sme veľká obec, tej vody treba veľa. Dnes akosi budovať iný zdroj vody, to nevidíme, ale máme pripravené riešenie zvýšenie kapacity vodární a v prípade krízy, by sa vedelo napúšťať,” povedal Bekeš.

    “Práce idú podľa plánu, ktorý sme si určili na našich piatich už krízových štáboch. Zajtra pôjdeme na ostrú prevádzku s vodovodom, ktorý bude v určitej časti ešte v provizóriu. Následne sa budú vykonávať ďalšie práce, aby sme ho už mali stabilný, nastálo,” doplnil prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák.

    “Pred desiatimi rokmi bola tiež podobná situácia, kde bol nejaký prísľub, ale štátne lesy s ochranármi sa nevedia dohodnúť na tom, či sa môže vyťažiť drevo, ktoré je suché a či sa môžu obnovovať korytá riek. Pred desiatimi rokmi bolo to koryto rieky už narušené a nerobila sa nejaká prevencia možno. Nehovorím, že je to celkom následok, ale jednoznačne z časti áno,” dodal obecný poslanec Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák.

    - Reklama -