Svet sa mení… Rusko povolí vstup tisíckam robotníkov z KĽDR

    0
    Oslavy v KĽDR (Autor: SITA)

    Od vlaňajšieho septembra sa v Rusku zaregistrovalo už vyše 10.000 severokórejských pracovníkov, vyplýva zo záznamov ruského ministerstva vnútra. Sankcie OSN sú zamerané na zníženie peňažných tokov do KĽDR a na vyvinutie tlaku na Pchjongjang, aby sa vzdal svojho programu vývoja nukleárnych zbraní.

    Tohto roku vydali v Rusku pre obyvateľov KĽDR najmenej 700 pracovných povolení. Činitelia OSN skúmajú možné porušenie sankcií, ktoré však pripúšťajú obmedzené výnimky.

    “Rusko tvrdí, že chce lepšie vzťahy s USA, takže Moskva by to mala dokázať spoluprácou s nami. Severokórejskí robotníci posielajú do KĽDR odhadom 150-300 miliónov dolárov ročne. Rusko by malo okamžite a v plnej miere implementovať všetky sankcie OSN, ku ktorým sa zaviazalo,” uviedol americký rezort diplomacie.

    Zákaz práce je súčasťou širších sankčných opatrení, ktoré majú zastaviť nezanedbateľný prílev peňazí pre režim severokórejského vodcu Kim Čong-una. Väčšina peňazí, ktoré Severokórejčania zarobia v zahraničí, totiž končí v rukách vlády, zatiaľ čo obyvateľstvo čelí zlým životným podmienkam, uvádza The Wall Street Journal.

    - Reklama -