Marček v Rusku naštval poslancov. S ničím nepohne. Toto je búrka v pohári vody, komentuje Hrnko

    0
    Anton Hrnko (Autor: TASR)
    Marček, ktorý tvrdí, že Krym patrí Rusku, je momentálne na polostrove, kam odcestoval spolu s niekoľkými podnikateľmi ešte v utorok (31.7.). Vrátiť by sa mal v nedeľu a nasledujúci týždeň po jeho návrate má zahraničný výbor NR SR prijať odmietavé stanovisko v reakcii na Marčekove tvrdenia o tom, že Krym je ruský. Viac ame písali TU
     
    Do debaty, ktorá sa rozvírila nielen medzi politikmi, sa pridal aj poslanec parlamentu Anton Hrnko (SNS), ktorý nepovažuje Marčekov „výlet“ na Krym za taký podstatný, aby preň poslankyňa a predsedníčka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) zvolávala uprostred leta mimoriadne zasadanie. Hrnko sa pritom odvoláva na svoje dlhoročné politické skúsenosti. 
     
    „Ako človek, ktorý toho už preskákal v politike pomerne dosť a ešte viac o politike v minulosti načítal, sa nestačím čudovať niektorým krokom predsedníčky zahraničného výboru NR SR. Výbor národnej rady predsa nie je na riešenie podružných otázok a zvolávanie dokonca mimoriadneho zasadania výboru na absolútne podružnú vec, akou je individuálna návšteva jedného poslanca NR SR bez politického krytia na Kryme,“ píše Hrnko na svojom facebookovom profile. 
     
     
    Krok poslankyne Cséfalvayovej je podľa národniara dôkazom toho, že ona ani jej poslanecký kolega Martin Klus (SaS), ktorý sa pridal k výzve na zvolanie mimoriadneho výboru, nevedia  „odlíšiť veci podstatné a veci nepodstatné, veci závažné a veci podružné“. 
     
    V otázke Krymu má Slovensko podľa Hrnka jasno. „Rovnako jasno v danej otázke má aj prevažná väčšina vedení slovenských politických strán, takže nevidím žiadnu situáciu, pre ktorú by bolo treba zvolávať mimoriadny výbor. Poslanec Marček nie je osoba, ktorá by dokázala čo i len pohnúť, nieto otočiť kormidlo slovenskej zahraničnej politiky,“ myslí si národniar. 

    Búrka v pohári vody. Dovolenkujte ďalej

    Mimoriadne zasadnutie zahraničného výboru o Marčekovej návšteve Krymu podľa Hrnka iba zvýši váhu tohto individuálneho kroku. „O to ide pani Cséfalvayovej? Predsa zahraničný výbor nie je na to, aby riešil búrku v pohári vody. Alebo si to myslí? Normálna reakcia ostatných členov výboru by bola, aby zostali vo svojich dovolenkových destináciách a popíjali si zo svojich pohárov. Riešiť búrku v nejakom nepodstatnom pohári predsa nie je ich vec,“ uzatvára odľahčene Hrnko. 
     
    Poslankyňa a predsedníčka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) a poslanec Martin Klus (SaS) sú spoluatormi stanoviska ku Krymu. Vo vyhlásení sa píše, že výbor podporuje vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v súlade so spoločnou pozíciou členských krajín EÚ a NATO. „Podľa tohto žiadna zo zúčastnených strán neuznáva výsledky nelegálneho referenda na Kryme z marca 2014. Pripojenie polostrova k Ruskej federácii porušilo základné princípy medzinárodného práva a narušilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ píše sa v stanovisku.
     
     
    Pripomeňme, že Peter Marček sa k otázke Krymu už viackrát vyjadril, že podľa neho je polostrov ruský a vždy aj patril Rusku a nie Ukrajine. V argumentácii sa nezaradený poslanec odvoláva na historické dohody z čias rozpadu niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Marček tvrdí, že Krym bol samosprávou a mal právo na sebaurčenie, ktoré podľa neho využili obyvatelia polostrova v referende. To však považujú západné krajiny za zmanipulované a ovplyvnené Moskvou, keďže práve po ňom došlo k zabratiu Krymského polostrova Ruskom. 
     
     
    - Reklama -