Protest Palestínčanov v pásme Gazy si opäť vyžiadal mŕtveho a mnoho zranených

    0
    Palestínski demonštranti vykrikujú heslá a zapaľujú pneumatiky počas protestu na hraniciach Izraela s pásmom Gazy. (Autor: TASR)

    Celkový počet Palestínčanov zastrelených izraelskými silami od konca marca tak stúpol na 156, z čoho najmenej 118 obetí pripadá na protesty v blízkosti hraničného oplotenia medzi pásmom Gazy a Izraelom. Ďalší Palestínčania vrátane ozbrojených militantov Hamasu boli usmrtení pri pokusoch o pohraničné útoky alebo pri izraelských náletoch. Niekoľko tisíc Gazanov bolo medzitým v dôsledku izraelskej paľby zranených.

    Izraelská armáda uviedla, že najnovší piatkový protest v pásme Gazy prilákal približne 8000 Palestínčanov. Medzi účastníkmi bolo aj viacero exilových vodcov Hamasu, ktorí pricestovali do pásma Gazy v predošlý deň, aby sa zapojili do rokovaní hlavného politického orgánu hnutia. Ten sa zaoberá návrhmi Egypta na prímerie medzi Hamasom a Izraelom a obnovu pásma Gazy v réžii OSN.

    Motívom protestov je sčasti snaha upriamiť pozornosť na izraelsko-egypstkú blokádu, uvalenú na pásmo Gazy po tom, ako sa ho v roku 2007 zmocnil Hamas. Izraelčania vyhlasujú, že bránia svoje hranice, a obviňujú Hamas, ktorý sa zaprisahal zničiť Izrael, že zneužíva protesty na zakrytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a zaútočiť na civilistov i vojakov.

    - Reklama -