V Dánsku to po zákaze zahaľovania tvárí vrie. Odporcovia boli v uliciach

    0
    Účastníčky demonštrácie protestujú v Kodani proti platnosti zákona o zákaze nosenia odevu, ktorý zakrýva tvár. (Autor: TASR)

    V severskej krajine žije zhruba 300-tisíc moslimov. Na verejnosti doteraz chodilo zahalených odhadom len sto až dvesto moslimiek. Ten, kto by zákon o zahaľovaní tváre na verejnosti porušil, riskuje pokutu tisíc dánskych korún. Pri opakovanom previnení až desaťnásobok tejto sumy. Pokuty hrozia každému, kto si zahalí tvár, hoci by išlo napríklad o divadelnú masku. Vláda vysvetľuje, že zákaz schválený poslancami tento rok v máji sa primárne nezameriava na moslimské odevy.

    Medzi demonštrantmi boli prevažne blízkovýchodní a severoafrickí prisťahovalci, pripojilo sa však aj niekoľko desiatok rodených Dánov, ktorí pochod vnímali ako príležitosť vyjadriť odpor proti stredopravej vláde, ktorá zákon presadila, uviedla MF Dnes. „Nikdy si svoj nikáb nedám dolu. Musíme vláde naznačiť, že sa neskloníme pred zákonom, ktorý sa zameriava na určitú náboženskú menšinu,“ uviedla napríklad 21-ročná moslimka, ktorá vraj vníma nové nariadenie ako neprípustný zásah do súkromia žien.

    Dánska vláda argumentuje bezpečnostnou hrozbou. Pod burkou sa podľa nej dá ľahko preniesť napríklad zbraň či výbušnina. „Zahaľovanie nie je zlučiteľné s hodnotami dánskej spoločnosti,“ háji opatrenie dánsky minister spravodlivosti Soren Pape Poulsen.

    Kritici nového zákona predovšetkým tvrdia, že zásadne narušuje právo žien na slobodu prejavu a vyznania. Zástancovia zákazu sa zase čudujú, že ľavicoví aktivisti mlčia, nevyjadrujú sa k prípadom vynútených manželstiev, „vraždám zo cti“ a ďalšiemu násiliu na ženách v dánskej moslimskej komunite, ale keď ide o moslimské šatky, neváhajú sa hlasno ozvať.

    autor: nab

    - Reklama -