Kauza Vietnamec: Čižnár zvolal stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár len pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne generálny prokurátor a nie pán premiér, ani pani ministerka vnútra,  pretože prokuratúra je samostatný, nezávislý štátny orgán od iného štátneho orgánu vrátane exekutívy, čo napokon vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky.

    Generálny prokurátor poznamenáva, že pani ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru SR nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp.  jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány.

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ SR zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov.

    Pre prípad uneseného vietnamského podnikateľa požiadal generálny prokurátor o stretnutie prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

    “Účasť potvrdili všetci oslovení ústavní činitelia,” informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Pracovné stretnutie bude v pondelok 6. augusta na pôde Generálnej prokuratúry SR. Stretnutím chce Čižnár zamedziť politizácii prípadu a zabezpečiť nezávislosť a zákonnosť objasnenia veci.

    - Reklama -