Elektronické náramky nosí v súčasnosti 46 väzňov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Elektronický monitoring možno v zásade využiť pri všetkých troch základných etapách trestnej justície, čo je pred samotným súdnym rozhodnutím o vine, ako súčasť alternatívneho trestu voči trestu odňatia slobody, ako i po prepustení z výkonu trestu ako súčasť probačného dohľadu. Taktiež ho možno využiť vo väzniciach a to najmä pri pohybe odsúdených mimo ústav (väznice). Elektronický monitoring – kontrola technickými prostriedkami však nie je potrestaním, ale nástrojom na overovanie dodržiavania trestov všeobecne, tzn. samotných trestov, niektorých nariadených zákazov, povinností a obmedzení, ktorý nám umožňuje vo väčšej miere využívať sankcie nespojené s odňatím slobody,” dodala hovorkyňa.

    Podmienkou pre využitie elektronického monitoringu je podľa nej splnenie takzvaných materiálno-technických podmienok, medzi ktoré patrí najmä možnosť upevnenia náramku na telo, spravidla na končatinu kontrolovanej osoby tak, aby neprišlo k jeho neoprávnenému sňatiu. Ďalej dostupnosť a funkčnosť elektrickej prípojky a dostupnosť verejnej elektronickej komunikačnej služby poskytovanej prostredníctvom mobilnej verejnej elektronickej komunikačnej siete. Napokon konektivita použitého zariadenia s osobným identifikačným zariadením (náramkom).

    “Keďže však samotný elektronický monitoring nie je trestom a využíva sa jedine v spojení s uložením trestu, zákazu, povinnosti, obmedzenia v rámci niektorého z trestnoprávnych inštitútov (podmienečný odklad výkonu trestu, podmienečné prepustenie, trest domáceho väzenia, nahradenie väzby a podobne), musia byť splnené aj formálne a materiálne podmienky špecifické pre konkrétny inštitút upravené v právnom poriadku,” dodala Drobová.

    Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nedávno zriadil pracovnú skupinu, ktorá zisťuje možnosti širšieho nasadenia elektronických náramkov.

    - Reklama -