Kiska: Alibizmu a vyhovárania sa už bolo dosť. Saková stratila moju dôveru, začínam ju považovať za prekážku vyšetrovania

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Jej aktuálne stanoviská k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa zatiaľ javili ako zle skrývaná snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie,” povedal o Sakovej prezident. Pripomenul, že jej nomináciu považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia. Aj pri pondelkovom stretnutí s premiérom zopakoval, že ak chce vrátiť dôveru ľudí v štát, ministerstvo vnútra je kľúčové. V súvoslosti s prípadom únosu Vietnamca prezident rázne pripomenul, že alibizmu a vyhovárania sa na nemecké úrady už bolo dosť.

    Kiska ide na pondelkové stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom Jaroslavom Čižnárom s jedinou požiadavkou: “Budem ako hlava štátu žiadať presvedčivé opatrenia a signály, že orgány činné v trestnom konaní prípad vyšetrujú s plnou vážnosťou a s takým nasadením, aké si podozrenia zo zneužitia štátnej moci pri medzinárodnom únose vyžadujú,” vyhlásil.

    Saková tesne pred Kiskovým vyhlásením oznámila, že šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa postavila mimo službu. Zároveň avizovala, že zbaví mlčanlivosti všetkých príslušníkov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

    Opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a s použitím vládneho špeciálu vo štvrtok (2.8.) zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.

    - Reklama -