Počet žiadateľov o udelenie azylu v Únii klesá

    0
    Talianski policajti stoja pri subsaharských afrických migrantoch, ktorí sedia na zemi po vylodení (Autor: TASR)

    V správe EASO sa uvádza, že v prvej polovici roku 2018 bolo v 28 členských štátoch EÚ a v Nórsku a Švajčiarsku podaných okolo 301.390 žiadostí o azyl, čo znamená 15-percentný pokles v porovnaní s prvou polovicou roku 2017.

    Pokles záujmu o azyl naznačil aj mesiac jún, keď podľa EASO bolo podaných približne 51.300 žiadostí o udelenie azylu, čo je o 1600 žiadostí menej ako v máji. Exekutíva EÚ tvrdí, že tieto čísla potvrdzujú pokračovanie trendu z roku 2017. Vlani v krajinách Únie došlo k poklesu počtu žiadostí o medzinárodnú ochranu o 43 percent.

    V júni (posledný mesiac zaradený do prieskumu) boli hlavnými krajinami pôvodu žiadateľov o azyl Sýria, Afganistan, Irak, Pakistan a Nigéria. V porovnaní s májom klesol počet žiadostí občanov Sýrie a Afganistanu a naopak pribudlo viac žiadostí Iračanov a Pakistancov. Jún znamenal aj 30-percentný pokles počtu žiadostí o azyl zo strany obyvateľov Venezuely, keď počas prvých piatich mesiacov 2018 počet žiadostí Venezuelčanov neustále narastal. Menej žiadateľov o právnu ochranu bolo v júni aj z Bangladéša, Kolumbie a Somálska, narástol však počet žiadosti občanov Sudánu a najmä tureckých štátnych príslušníkov. V porovnaní s májom išlo o 32-percentný nárast (2157 žiadostí), pričom je zaujímavé, že počet žiadosti občanov Turecka sa zvyšuje už tretí mesiac po sebe.

    V období január-jún bola celková miera pozitívnych rozhodnutí EÚ o udelení azylu na úrovni 32 percent. V rovnakom období roku 2017 to bolo 42 percent. Najvyššia miera uznania žiadostí o azyl bola poskytnutá štátnym príslušníkom Sýrie (86 percent), Eritrey (83 percent) a žiadateľom bez štátnej príslušnosti (60 percent).

    Približne 2,5 percenta všetkých júnových žiadateľov o azyl tvorili (podľa ich vlastných slov) neplnoleté osoby bez sprievodu dospelých. Mnohí z nich pochádzali z Afganistanu a Pakistanu, najvyššia koncentrácia tohto typu žiadostí však bola medzi maloletými občanmi Vietnamu, Gambie a Eritrey.

    - Reklama -