Bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa chce v Británii navštíviť jeho mama

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Spresnila, že rodina má v úmysle predložiť všetky doklady na udelenie víza na vstup do Británie, aby “sa tam mohla vidieť s blízkymi”. Viktorija dodala, že ide o “pomerne zložitú procedúru”. Uviedla, že by chcela starú matku sprevádzať, ale britské úrady jej už v minulosti zamietli niekoľko žiadostí o vstupné víza. Nie je si preto istá, či jej žiadosť tentoraz schvália.

    Viktorija poznamenala, že so Skripaľovou dcérou Julijou, ktorá bola tiež vystavené toxickej látke, môže komunikovať len vtedy, keď zavolá ona sama z Británie. “Ich telefónne čísla neviem, môžeme spolu hovoriť len vtedy, keď zavolá Julija,” vysvetlila Viktorija.

    Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil.

    Obaja boli následne celé týždne hospitalizovaní v kritickom stave, no ich stav sa napokon zlepšil, takže boli napokon prepustení do domáceho ošetrenia.

    Británia z útoku na Skripaľovcov, pri ktorom bola podľa jej zistení použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu.

    Kauza vyvolala ostrú roztržku medzi Ruskom a Britániou a jej spojencami a viedla k najväčšiemu vzájomnému vyhosteniu diplomatov od čias studenej vojny.

    Britániu v spore s Ruskom podporila väčšina krajín EÚ.

    - Reklama -