Generál Baloun: Keď na vás zaútočí samovražedný atentátnik s výbušninou, je to z hľadiska sily asymetrický stret

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Po pristátí lietadla sa vynesú rakvy s pozostatkami padlých na katafalky a vojenský kaplán prednesie smútočnú reč. Po štátnej hymne sa odnesú rakvy k vozidlám a kolóna pohrebných áut za sprievodu Hradnej stráže a Vojenskej polície prepraví telá do Ústrednej vojenskej nemocnice. Ľudia budú môcť vojakom vzdať hold po ceste, ktorá povedie cez Európsku triedu a Víťazné námestie.

    Prílet armádneho špeciálu bude v Prahe sprevádzať zvonenie kostolných zvonov. Na poludnie už po celej krajine zazneli sirény. Pietne uctenie padlých chystá aj napríklad Ostrava.

    Dnes zároveň vedenie armády v spolupráci s americkými veliteľmi v Afganistane rozhodne, kedy začnú zase vojaci hliadkovať okolo spojeneckej základne Bagram. Armáda chce, aby k tomu došlo v priebehu niekoľkých dní.

    O tom, že misia má zmysel, hovoril pre denník MF Dnes generál Jiří Baloun. Podľa jeho slov si českí vojaci v NATO vďaka pôsobeniu v Afganistane urobili dobré renomé.

    Baloun pre MF Dnes ešte stále nemohol detailne opísať, čo sa stalo. „Stále sa to vyšetruje a podlieha utajeniu. Bolo to napadnutie samovražedným atentátnikom na veľmi krátku vzdialenosť vo veľmi zložitom teréne. Miesto bolo z oboch strán ohraničené hlinenými múrmi, ktoré oddeľujú pole. Bol to veľmi úzky priestor, kde museli vojaci zosadnúť z obrnených áut. Keď na vás zaútočí samovražedný atentátnik s výbušninou, je to z hľadiska sily asymetrický stret a nemá štandardné riešenie,“ poznamenal Baloun s tým, že k pochybeniu nedošlo.

    Či sa teraz zmení spôsob práce, sa vyhodnocuje. „Nemáme poznatky o tom, že by došlo k nejakým nezrovnalostiam či pochybeniam, takže nepredpokladáme, že sa budú meniť štandardné postupy. Samozrejme, je o tom zatiaľ predčasné hovoriť,“ povedal tiež Baloun.

    Na letisku v pražskej Ruzyni potom bohoslužbu za trojicu padlých vojakov odslúži hlavný armádny kaplán Jaroslav Knichal.

    „Odovzdanie správy o úmrtí sa dá charakterizovať ako balansovanie na ostrej hrane, pretože voči vám smerujú dve pomerne rôznorodé očakávania. Najbližšími pozostalými zosnulého ste vnímaný v dvoch rozdielnych rovinách. Po prvé ako úradná osoba, predstaviteľ nášho štátu a jeho rezortu obrany, od ktorého sa očakáva vysoko korektné, obsahovo a vecne správne vystupovanie, odovzdanie úplne jednoznačných a platných informácií a poskytnutie garancie za priebeh udalostí v ďalších dňoch. Po druhé ste pre nich ľudskou bytosťou, ktorá je prvou a jedinou, ktorá odovzdá správu, ktorá zásadne zmení ich doterajší život. Preto ste tiež prvý, kto je spontánne pozvaný, aby ,spoluprežil‘ a v čisto ľudskej rovine zdieľal ich prvé reakcie na skutočnosť straty blízkeho človeka,“ opísal Knichal v rozhovore pre Lidovky.cz.

    Zároveň dodal, že čokoľvek bolestné v ľudskom živote človek nikdy nezmaže. „Prídu momenty, keď sa vám to vráti. Celý život sa s tým učíte žiť. Nie je to tak, že vyslovíte vetu a pozostalí sú razom v poriadku. To sa nedá. Táto bolestná správa zmení život rodiny,“ poznamenal s tým, že pozostalí chcú vždy vedieť, ako sa celá tragická udalosť odohrala.

    „Armáda je jedna rodina. Hoci možno dotyčného nepoznáte konkrétne, vždy vás tragická udalosť zasiahne. Išlo o kolegu, ktorý si oblieka rovnakú uniformu, bol v zahraničnej operácii ako vy. Viete si predstaviť prostredie, v ktorom sa bolestná udalosť odohrala. To všetko nás spája a robí nás solidárnymi s rodinou zosnulého,“ uzavrel Knichal s tým, že vojakov takáto udalosť vždy stmelí a zdravo nabudí.

    - Reklama -