Akoby sa niekam stratila hrdosť na toto mesto, hovorí kandidát na primátora Petruško. Uvítal by, keby sa Košice stali mestom na celý život

    0
    Martin Petruško (Autor: TASR)

    Nestáva sa často, aby sa kandidát na funkciu v nej ocitol skôr, ako sa uskutoční voľba. Vám sa to zhodou okolností podarilo vďaka tomu, že primátor Richard Raši prešiel do vlády a vy ste prebrali jeho kompetencie. Je to pre vás výhoda oproti iným kandidátom na košického primátora? 

    Ani by som nepovedal, pretože ja už teraz nesiem zodpovednosť voči voličom, ktorú ostatní kandidáti získajú až po prípadnom úspechu vo voľbách. Čiže moja volebná kampaň je, prirodzene, založená na každodenných výsledkoch práce v prospech občanov na pozícii zastupujúceho primátora a nie na volebných sľuboch. Na druhej strane je táto pozícia výhodná v porovnaní s ostatnými kandidátmi v tom, že si nemusím kupovať priestor v masmédiách, ktorý dostávam automaticky, i keď médiá ma, samozrejme, vôbec nešetria. Ale je to ich práca a ja ju rešpektujem. Mojou prácou je riešiť veci vo verejnom záujme.  

    Preberáte s Richardom Rašim dôležité rozhodnutia? Ako často ste v kontakte? 

    Richard Raši za viac ako sedem rokov pôsobenia na pozícii košického primátora dokázal, že Košice sú v súčasnosti najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom na Slovensku. Zviditeľnil naše mesto vo svete tak, ako sa to doteraz nikomu ani v žiadnom inom meste v našej krajine nepodarilo.

    Spomeniem len dva príklady za všetky – Košice boli úspešným Európskym hlavným mestom kultúry 2013 a najlepším Európskym mestom športu 2016. Samozrejme, že sme v kontakte, lebo sa snažím dotiahnuť do úspešného konca viaceré veľké projekty, ktoré sa rozbehli ešte za jeho éry. Napríklad už o pár týždňov ukončíme druhú etapu modernizácie električkových tratí, za roky 2012 až 2018 tak preinvestujeme do modernizácie mestskej hromadnej dopravy celkovo 250 miliónov eur.  

    Vy ste s ním svoju kandidatúru určite preberali, zvlášť keď sa on dlhšie netají tým, že už nechce znova kandidovať. Čo vám na to povedal?  

    Iste, diskutovali sme o mojej kandidatúre, preberali sme spolu všetky za a proti a veľmi mi pri rozhodovaní sa, či ju mám prijať alebo nie, pomohlo práve to, že som na pozícii viceprimátora pôsobil pri Richardovi Rašim od roku 2015. Vedel som teda, do čoho idem, akú obrovskú zodpovednosť na seba beriem, aké úskalia ma čakajú. 

    Ste členom Smeru, ste kandidátom za túto stranu. Pred časom sa však spomínali za Smer iné mená… Čo rozhodlo vo váš prospech? 

    Myslím, že práve to, čo som už spomenul. A navyše aj zabezpečenie kontinuity v riadení mesta a v dokončení rozpracovaných veľkých investičných projektov, ktoré významne prispejú k rozvoju mesta, ktoré bude v roku 2019 Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. V budúcom roku budeme spoluorganizátormi Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF a v roku 2021 ako prvé mesto na Slovensku zorganizujeme letný Európsky olympijský festival mládeže. Okrem toho staviame modernú Košickú futbalovú arénu a pripravujeme výstavbu Národného tenisového centra.  

    Sledovali ste anketu v košickom Korzári, ktorú ste spomedzi kandidátov vyhrali? Pýtam sa preto, či si myslíte, že aj pri voľbe dokážete osloviť iné názorové skupiny? 

    Preferujem a uplatňujem konštruktívny štýl práce založený na slušnosti, úcte a rešpekte voči všetkým ľuďom. Aj voči tým, ktorí majú iné názory. 

    Čo vám pôsobenie v pozícii viceprimátora, či neskôr na mieste primátora ukázali? Kde sú problémy Košíc? 

    Som rodený Košičan, v našom meste som na Terase prežil krásne detstvo, vyštudoval som tu, pracujem tu, mám v Košiciach svoju rodinu, priateľov, známych. Som tu skrátka šťastný a veľmi by som si želal, aby takých ľudí, teda šťastných a spokojných so životom v Košiciach, bolo čo najviac.

    Chcem dosiahnuť, aby sa Košice stali mestom na celý život. Pre všetkých – deti, mládež, mladé rodiny, seniorov, skrátka pre všetkých. Košice majú na to vytvorené všetky predpoklady. Je tu kvalitná infraštruktúra, služby, pribúdajú neustále nové pracovné miesta, máme v Košiciach veľké možnosti spoločenského, kultúrneho a športového vyžitia. V Košiciach to skrátka žije, naplno a dynamicky.

    Problémom nášho mesta však je, že napriek všetkým týmto pozitívam akoby sa niekam stratila hrdosť na toto mesto, spolupatričnosť Košičanov. Ak budem môcť prispieť k jej návratu do mesta, urobím maximum. 

    Na stránke máte v programe ako prioritu šport a rekreáciu pre občanov – to vám vyšlo z nejakého prieskumu alebo z pozorovania na radnici? 

    Priorít mám vo volebnom programe niekoľko, nie je to zďaleka len šport a rekreácia. Všetky vychádzajú z poznania reality a verte mi, nie je lepšia príležitosť, ako dokonale spoznať problémy obyvateľov mesta, ktoré je potrebné vyriešiť, ako práve prácou v samospráve. Občania si zvykli obracať sa na nás so všetkými požiadavkami a oprávnene očakávajú, že ich vyriešime. Niekedy však neexistujú rýchle a jednoduché riešenia, inokedy zasa naozaj nie je možné prijať také riešenia, ktoré uspokoja všetkých.  

    Opozícia, respektíve pravica, je roztrieštená, má viacero kandidátov. Očakávate na ich strane nejaký vývoj, napríklad, že sa niekto vzdá kandidatúry pre najsilnejšieho kandidáta?  

    Sústreďujem sa na svoju prácu, aby som jej výsledkami denne presviedčal Košičanov o oprávnenosti svojich ambícií stať sa ich primátorom bez ohľadu na postup opozície v predvolebnej kampani.  

    Ktorého z nich beriete ako najvážnejšieho protivníka? 

    Rešpektujem všetkých, bez rozdielu. Nezostavujem si žiadny rebríček kandidátov, ten zostavia voliči svojím hlasovaním v novembrových voľbách.  

    Aké témy budú vo voľbách rozhodovať? 

    Témy, ktoré Košičania považujú za najdôležitejšie. Odpoveď na to dávajú práve reprezentatívne prieskumy verejnej mienky. Volebné tímy kandidátov s ich výsledkami pracujú, každý volí vlastnú stratégiu a taktiku kampane.  

    Na kampaň chcete vynaložiť 70-tisíc eur. Akým spôsobom ich miniete? 

    Verím, že čo najefektívnejším. Mám okolo seba skúsených spolupracovníkov, ktorí absolvovali niekoľko úspešných kampaní, rád si nechám od nich poradiť a verím, že vždy sa rozhodnem správne.  

    V Košiciach je postavenie Smeru ťažké, ukázali to aj župné voľby. Nebude to problém? 

    To záleží na samotných voličoch, ako budú zvažovať svoju podporu. Či im bude stačiť, ak je niekto iba proti niekomu, alebo ich bude viac zaujímať, aké riešenia konkrétny kandidát ponúka, aké výsledky má za sebou, ako je vnímaný v komunite. 

    Chcete nájsť podporu aj v iných stranách? Ktoré sa vám podarilo presvedčiť? 

    Už som spomenul, že ešte prebiehajú rokovania o podpore mojej kandidatúre s ostatnými koaličnými stranami. Verím, že ich presvedčia výsledky mojej práce.  

    Nebojíte sa, že ľudia budú v rámci celospoločenskej nálady chcieť zmenu? Nebojíte sa veľkých káuz z Bratislavy? 

    Kto sa bojí, nesmie ísť nielen do lesa, ale ani do volieb. Sústreďujem sa – ako som už niekoľkokrát povedal – na svoju prácu, ktorú robím tak, aby som sa nemusel báť, že ma niekto obviní z nedobrých úmyslov. To považujem za najdôležitejšie, mať čisté svedomie.  

    V župných voľbách za poslanca sa vám veľmi nedarilo, získali ste 3,4 percenta vo svojom volebnom obvode. Prečo by vám mali ľudia tentokrát dať viac hlasov?  

    Pretože môžu denne sledovať, ako pristupujem k práci zastupujúceho primátora Košíc.  

    Keď ste po “šéfovi” preberali miesto primátora, hovorili ste, že vašimi prioritami sú dokončenie druhej etapy modernizácie električkových tratí (MET), výstavba Košickej futbalovej arény (KFA) či riešenie systému parkovania v meste. Ako sa vám v týchto veciach darí? 

    Pokračujú podľa plánu. Iste, priebežne sa v každom veľkom a komplikovanom projekte vyskytnú menšie či väčšie prekážky, problémy a nedostatky, ale som tu na to, aby som ich s tímom svojich spolupracovníkov riešil. A to sa nám, myslím, darí.  

    Kampaň spolurozhodujú aj médiá, internet, sociálne siete. Vaša stránka je takmer mŕtva, lepšie je to na Facebooku, no od ohlásenia kandidatúry tam zase chýba program. Voľby sú v novembri… Pridáte v tomto smere? 

    Každý deň pridávam na tempe, je dovolenkové obdobie, Košičania si potrebujú od politiky počas letných mesiacov oddýchnuť, rozhodujúcou fázou efektívneho využitia všetkých nástrojov volebnej kampane bude september a október tohto roka.

    - Reklama -