Kollárov pohľad na uneseného Vietnamca: Komunistický káder, ktorý si začal ulievať peniažky. Štandardným politikom sa môže stať to isté

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)
    Trinh Xuan Thanh bol na Slovensku neznámou osobou až do chvíle, kým sa neprevalilo, že mal byť unesený cez naše územie, a to navyše na palube slovenského vládneho špeciálu, ktorý poskytlo ministerstvo vnútra, v tom čase ešte pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Kritici tvrdia, že Kaliňák o únose Vietnamca vedel, ale exminister to na detektore lži poprel a tvrdí, že Slovensko bolo oklamané. Borisa Kollára však na kauze zaujalo ešte niečo. 
     
    K únosu vietnamského občana, ktorý sa stal vlani v lete v Berlíne a pokračoval v Českej republike aj na Slovensku, sa Kollár vyjadril vo videu na sociálnej sieti. Líder opozičného hnutia Sme rodina už kauzu nevníma iba z pohľadu údajnej účasti slovenských štátnych orgánov na únose cudzieho štátneho príslušníka cez naše územie. 
     
    Kollár si myslí, že jedného dňa sa vysvetlí, či slovenské orgány pod vedením vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pomáhali vietnamskej delegácii pri únose ich občana späť do vlasti. Na celú kauzu sa však podľa vlastných slov pozerá tak trochu z iného uhla. 

    Iný pohľad na vec a príklad pre Slovensko

    „Tento Vietnamec bol vysokopostavený člen a nomenklatúrny káder, a člen Komunistickej strany Vietnamu. Neskôr pôsobil ako šéf jednej z najbohatších a najväčších firiem vo Vietname. Samozrejme, tam je veľká korupcia podobne ako u nás, a milý Vietnamec si začal ulievať peniažky a hovorí sa, že sú to desiatky miliónov eur,“ vraví Kollár vo videu. 
     
    V tomto prípade má opozičný líder pravdu. Trinh Xuan Thanh unesený vlani v lete z Berlína vietnamskými agentmi bol po nútenom návrate do vlasti odsúdený na doživotie vo väzení za spreneveru a porušovanie pravidiel fungovania štátu. 
     
    „Keď mu začalo horieť pod zadkom, tak sa proste zbalil a zdúchol. Prišiel do Nemecka, požiadal o azyl a usmieval sa, lebo však bol za vodou, mal pekne nakradnuté, a zrazu je všetko inak. Zrazu sedí v base vo Vietname, pyká za svoje činy,“ pripomína Kollár. 
     
     
    V závere videa pridáva opozičný poslanec varovanie pre súčasnú vládnu koalíciu. „Ja by som na tomto príklade chcel upozorniť našich štandardných politikov, našu štátnu mafiu, našich šmejdov či sociálnych národných alebo akýchkoľvek, aby si dobre pamätali na tohto Vietnamca, lebo jedného dňa sa môže stať, že bude horúco aj im a potom si budú myslieť, že stačí zdrhnúť a usmievať, a sú za vodou. Omyl, vážení. Vo vašom prípade možno nebude treba použiť žiadny štátny terorizmus a skončíte rovnako ako tento Vietnamec,“ varuje Kollár. 

    Kto je vlastne unesený Vietnamec

    Trinh Xuan Thanh, ktorého mali podľa nemeckých vyšetrovateľov uniesť vietnamskí tajní agenti vlani z Berlína cez Česko a Bratislavu, je bývalý šéf štátnej pobočky spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC). Súd v Hanoji ho súdil spolu s dvadsiatimi ďalšími ľuďmi zapojenými vo veľkom korupčnom škandále. Padli tresty od deväť do 22 rokov väzenia. 
     
    V roku 2016, keď sa prípad sprenevery štátnych peňazí začal vyšetrovať, utiekol Thanh z Vietnamu do Nemecka. Nemeckí vyšetrovatelia tvrdia, že vietnamského podnikateľa hľadajúceho politický azyl vlani v júli uniesli z parku v Berlíne, ale vietnamská strana tvrdí, že sa vrátil do vlasti dobrovoľne a sám sa prihlásil na polícii.  
     
    Údajne uneseného Vietnamca spolu s ďalšími predstaviteľmi štátnej ropnej spoločnosti odsúdili za zneužívanie svojho postavenia. Thanh bol šéfom spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC) medzi rokmi 2006 až 2011. V tom čase získal politické postavenie. Stal sa z neho minister dopravy a neskôr prebral miesto šéfa komunistickej strany Vietnamu v Hočiminovom Meste, bývalom Saigone. 
     
    Podľa rozsudku sa Thanhovi podarilo posilniť svoje postavenie v PVC tak, že mohol rozhodovať o rôznych krokoch v rámci korporácie. V rokoch 2008 až 2012 zaznamenala štátna spoločnosť PetroVietnam Construction (PVC) pod jeho vedením straty presahujúce päť miliónov eur.
     
    - Reklama -