Nekompatibilné s európskymi hodnotami. Také sú vraj azylové centrá mimo EÚ. Migrantom by v nich hrozil návrat domov

    0
    Migranti na lodi mimovládky Lifeline. (Autor: TASR)
    Migračné centrá, ktoré by posudzovali právo migrantov na poskytnutie azylu v niektorej z krajín EÚ, by mali podľa návrhu stáť mimo územia členských krajín. Vracať by sa do nich mali aj tí migranti, ktorí sa snažia do Európy dostať cez Stredozemné more. V týchto centrách by potom mohli požiadať legálne o azyl a ich žiadosť by spracovali. 
     
    Malo by ísť o akési „regionálne vyloďovacie platformy“, ktorými sa už zaoberajú lídri EÚ v snahe vyriešiť administratívu okolo obrovského počtu žiadateľov o azyl. Ich evidenciu musia teraz zabezpečovať úrady v členských krajinách Únie. 
     
    V súčasnosti je síce počet migrantov prichádzajúcich do Európy oveľa nižší v porovnaní s rokom 2015, keď vypukla migračná kríza, ale migračné úrady v krajinách, ako je Nemecko, ktoré prijali veľké počty migrantov, ešte dnes riešia žiadosti o azyl spred niekoľkých rokov. 
     
    Centrá mimo EÚ by sa mali navyše postarať aj o identifikáciu migrantov, aby sa predišlo tomu, že sa do členských krajín dostanú ľudia bez toho, aby bolo jasné, o koho ide. Tých, ktorí by na azyl či pracovné víza nemali právo, by z centier automaticky vrátili späť do krajín pôvodu. 

    Nekompatibilné s európskymi hodnotami? 

    Riaditeľka európskeho oddelenia stratégie IRC (International Rescue Committee) Melanie Wardová sa vo svojom komentári pozastavuje nad tým, ako chce EÚ takýto plán na vytvorenie migračných centier mimo svojho územia realizovať. 
     
    Wardová pripomína, že tento nápad nie je nový. Takéto návrhy sa totiž v Bruseli objavujú už roky, ale nikdy sa ich nepodarilo presadiť a aplikovať v praxi. Dôvod je podľa nej prostý. „Predstavujú priveľa problémov a sú nekompatibilné s európskymi hodnotami,“ píše v komentári o navrhovaných migračných centrách mimo EÚ. 
     
    Podľa Wardovej je návrh snahou niektorých členských štátov EÚ prehodiť zodpovednosť za migrantov na krajiny, ktoré by na svojich územiach dovolili postaviť „regionálne vyloďovacie platformy“, teda európske azylové či migračné centrá. 

    Problematické riešenie

    Prvý problém s týmito centrami je podľa Wardovej v tom, že v nich migrantom hrozí návrat do krajín, kde čelia perzekúciám, ak im zamietnu ich žiadosť o azyl. Existuje tu podľa nej riziko, že by prenasledovaných ľudí vrátili do krajín pôvodu aj proti ich vôli, čo by bolo porušenie medzinárodného práva. 
     
    Ďalší problém je v tom, že EÚ by musela podľa Wardovej dohliadať na to, aby sa v centrách mimo územia jej členských štátov dodržiavali humanitárne štandardy. Poukazuje na to, že len minulý týždeň Európska komisia zopakovala, že panujú obavy, že Líbya nedodržiava tieto štandardy vo svojich detenčných centrách. 
     
    Aj keby azylové centrá pre migrantov mimo územia EÚ existovali, tak je tu podľa humanitárnej pracovníčky ďalší problém a tým je fakt, že by pravdepodobne drvivá väčšina žiadateľov o azyl jednoducho neuspela a do Európy by sa aj tak nedostali. 
     
    Len dodajme, že je tu ešte jeden, väčší problém, a to je fakt, že krajiny na severe Afriky, ktoré by boli najlogickejšími hostiteľmi migračných centier EÚ, jednoducho odmietajú hostiť takéto zariadenia na svojom území.
     
    - Reklama -