Hanba, hanba. Eštébákov nechceme. Ťahaj domov! Aj takto pokrikovali na Babiša pri pietnej spomienke na výročie augusta 1968

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Pietny akt sa začal krátko po 11.00 h kladením vencov. Pri príchode premiéra a predsedu strany ANO Andreja Babiša začali mnohí zo stoviek prítomných občanov pískať a pokrikovať “Hanba, hanba”, “Eštébákov nechceme”, “Babiša do koša” či “Ťahaj domov!”. Držali tiež transparenty s nápismi ako “Babiš je klamár”, “Kto vládne s komunistami hANObí pamiatku obetí okupácie” alebo “Agent Bureš, nepoškvrňuj pamiatku padlých”, informovali portály iDNES.cz a irozhlas.cz.

    Ako prvý vystúpil s prejavom generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral. “Po dve desaťročia sa nám komunistická moc snažila vnútiť myšlienku, že v auguste 1968 sa Česi a Slováci vpádu cudzích vojsk v podstate nebránili. Pasívny odpor Čechov ale nebol všade až tak pasívny. Na tomto mieste položilo život 17 ľudí,” povedal Zavoral.

    Význam verejnoprávnych médií

    Predseda Senátu Milan Štěch z ČSSD vyzdvihol význam verejnoprávnych médií – Českej televízie, Českého rozhlasu a agentúry ČTK. “Práve rok 1968 ukázal, aký zásadný pozitívny význam a úlohu môžu v kritických chvíľach spoločnosti zohrať verejnoprávne médiá. Bez nich by sme len ťažko odlišovali účelové a neobjektívne informácie,” uviedol Štěch. Verejnoprávne médiá majú podľa neho kľúčovú úlohu v záplave dezinformačných serverov prinášajúcich tzv. fake news.

    Podľa šéfa Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka (ANO) bola Pražská jar obrovskou nádejou, ale Dubčekovo vedenie sklamalo nádeje do neho vkladané. “Nepochopilo, že ľudia nechcú demokratizáciu, ale demokraciu. Socializmus s ľudskou tvárou bol nerealizovateľný eufemizmus,” povedal vo svojom prejave Vondráček.

    Aj jeho prejav bol sprevádzaný piskotom a pokrikmi. “Rozlíšenie pietneho aktu a slobodnej politickej demonštrácie patrí k najzákladnejším aktom nielen politickej kultúry, ale kultúry vôbec,” reagoval Vondráček.

    Piskot a pokriky

    Následný Babišov prejav zanikol v ohlušujúcom hluku davu. Rok 1968 označil český premiér za medzník histórie, ktorý na dlhú dobu ovplyvnil životy ľudí, želajúcich si žiť “v normálnej slobodnej spoločnosti”. Vyjadril obdiv všetkým ľuďom, ktorí sa v súvislosti s okupáciou zachovali statočne. Pripomenul statočné gesto Věry Čáslavskej, ktorá niesla následky za to, že vyjadrila odpor k sovietskej okupácii na slávnostnom ceremoniáli na olympijských hrách.

    “Nesúhlasím, že sú dnes slobody ohrozené. Každý dnes môže hovoriť a písať, čo chce,” vyhlásil Babiš. Sloboda a demokracia znamenajú aj to, že občania uznajú a rešpektujú právo iných mať odlišný názor. “Kým budeme stále medzi sebou bojovať a vyvolávať konflikty, šikovní ľudia nebudú mať chuť sa spoločensky angažovať,” uviedol Babiš.

    Riaditeľ Českého rozhlasu Zavoral a pamätník udalostí spred pol storočia Rudolf Matys na záver pietneho aktu odhalili novú pamätnú tabuľu na budove rozhlasu. Pribudli na nej mená ďalších obetí stretov v auguste 1968 – Pavel Albert a Miroslav Málek.

    Atmosféru roku 1968 priblíži tiež večerný koncert na Václavskom námestí. Zaznejú na ňom hity 60. rokov vrátane piesní Karla Kryla v sprievode Symfonického orchestra Českého rozhlasu a kapely Petra Maláska. Spievať budú Marta Kubišová, Jana Kirschnerová či Aneta Langerová.

    - Reklama -