Cséfalvayová a Poliačik sa pustili do Sulíka: Hovorí bláboly o vyvážených vzťahoch s Ruskom. Pokračovateľ učenia Mečiara. Vrchol geopolitickej a historickej dezorientácie

    0
    Martin Poliačik, Richard Sulík a Katarína Cséfalvayová (Autor: TASR)
    „Nebratríčkujme sa príliš s Ruskom, lebo zrazu zistíme, že o mnohých veciach, ktoré sa týkajú len nás, už nerozhodujeme my, ale niekto iný. Že v podstate len slúžime niekomu na realizovanie jeho záujmov. Týka sa to však aj EÚ či USA,“ napísal Sulík v komentári z 20. augusta. 
     
    Líder liberálov dodal, že na Slovensku sa v politike pohybuje „dosť zbabelcov, ktorí nemajú tú silu povedať nie, ktorí sa neodvážia skutočne hájiť záujmy Slovenska“.  Podrobnejšie sme o Sulíkovom komentári písali TU
     

    Len s podporou demokratického sveta

    Sulíkovo vyjadrenie si všimol poslanec parlamentu Martin Poliačik (PS) a jeho bývalý stranícky šéf schytal poriadnu dávku kritiky. Pripomeňme, že Poliačik odišiel zo SaS práve pre názorové nezhody so Sulíkom ako predsedom strany.
     
    „Prirovnávať sovietsku okupáciu k akýmsi hrozbám zo strany EÚ tak, ako to dnes predviedol Richard Sulík, je vrcholom geopolitickej a historickej dezorientácie,“ píše Poliačik v statuse na sociálnej sieti. 
     
    Slovenská politická scéna dnes podľa Poliačika potrebuje presný opak toho, čo ponúka Sulík na čele SaS. 
     
    „Slovensko dnes potrebuje presný opak. Politikov, štátnikov a občanov, ktorí svet spred päťdesiatich rokov a ten dnešný dokážu čítať v kontexte. Ktorí, ak začnú hovoriť o najlepších záujmoch vlastnej krajiny, neodčlenia ich od záujmov širšieho celku, vďaka ktorému táto krajina prežíva svoje najúspešnejšie obdobie,“ píše Poliačik. 
     
     
    „Sme súčasťou Európy a jej najlepšie záujmy sú aj našimi. Neexistuje dnes pre nás lepšia cesta k prosperite a mieru ako práca na posilňovaní európskeho projektu. Na rozdiel od okupačných vojsk Varšavskej zmluvy, Úniu sme k sebe pozvali jediným platným referendom v slovenskej histórii. Putinovské Rusko stále našu krajinu považuje za svoju. Ozvena Brežnevovho kriku na Dubčeka “Nikdy sa vás nevzdáme” dnes brní v propagande šírenej na internete aj v motoroch motoriek Nočných vlkov,” dodal poslanec.
     
    V závere statusu odídenec zo SaS konštatuje, že „ak sa udalosti spred päťdesiatich rokov nemajú opakovať, musíme mať silu a pozíciu o svojom osude rozhodovať sami“. O tom, že máme rozhodovať o sebe sami bez toho, aby sme slúžili na realizáciu cudzích záujmov, píše v komentári aj Sulík. Poliačik však dodáva, že rozhodovať o sebe samých nemôžeme podľa neho nijako inak než s podporou demokratického sveta. 
     

    Mečiarov pokračovateľ?

    S ešte tvrdšou kritikou na adresu Richarda Sulíka (SaS) prišla poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Vo svojom komentári napísala, že Sulíkov komentár „nie je náhoda, ale dlhodobá kampaň, ktorá je v rozpore so základnými národnoštnátnymi záujmami Slovenska“.
     
    Cséfalvayovej prekáža, že Sulík vo svojom komentári nevyjadril svoj názor na geopolitické aktivity Ruska na východ od našich hraníc. „V texte europoslanca Sulíka sme sa nedozvedeli nič o jeho názore na to, či na východ od nás, v Moskve, sa nerodí autoritatívny režim schopný využívať svoju vojenskú prevahu voči menším susedom, ako sme to už videli na Donbase, Kryme alebo v Gruzínsku,“ píše poslankyňa. 
     
    Sulík podľa Cséfalvayovej „nabáda na zamyslenie, či nás podobne ako sovietske vojská pred 50 rokmi raz neprevalcuje tá zlá Európska únia“. 
     
    Poslankyňa Sulíkovi ďalej vyčíta, že označuje EÚ za zlú a mlčí o politike ruského prezidenta Vladimira Putina, maďarského premiéra Viktora Orbána či tureckého prezidenta Recepa Tajipa Erdogana. 
     
    „Pán Sulík namiesto toho, aby ‚skutočne hájil záujmy Slovenska‘, ako to tvrdí, preukazuje Slovensku medvediu službu. Na jednej strane strašenie Európskou úniou (ktorá, nedá mi nepripomenúť, napriek všetkým nedostatkom, ktoré dokáže pán europoslanec bez váhania zosumarizovať, je tým najlepším, čo nás kedy v dejinách postihlo), a na druhej strane bláboly o vyvážených vzťahoch s Ruskom nás totiž vracajú o 15 rokov dozadu,“ myslí si  Cséfalvayová. 
     
    Prirovnanie, ktoré šéfa liberálov zrejme nepoteší, prikladá poslankyňa na záver svojho komentára. „Pre mňa sa z Richarda Sulíka definitívne stal pokračovateľ geopolitického učenia Vladimíra Mečiara. Málokto dnes robí viac pre politiku slovenského izolacionizmu a ďalších téz, ktorými Mečiar svojho času ohuroval Pasienky,“ uzatvára Cséfalvayová. 
     
    Kritika na adresu europoslanca Sulíka za jeho často nelichotivé vyjadrenia k fungovaniu a politike EÚ, sa neobjavila medzi slovenskými politikmi prvýkrát. Už v minulosti to líder SaS poriadne schytal napríklad za svoj odmietavý postoj voči migračnej politike EÚ či snahám Bruselu prevziať viac právomocí od národných vlád členských štátov. Poslanec Martin Poliačik pre takéto názorové nezhody s predsedom SaS opustil stranu a pridal sa k mimoparlamentnému hnutiu Progresívne Slovensko.
     
    - Reklama -