Nesúhlasíme s výrazom ‘sovietska okupácia’. Odmietame odškodnenie pobaltských štátov, zaznelo z Kremľa

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Hovorca komentoval zámery Estónska a Lotyšska požadovať od Ruska kompenzácie za obdobie údajnej “sovietskej okupácie”. Podľa jeho slov ide o “starú tému”, ktorú dlhodobo zneužívajú “horúce hlavy” a ktorá “neprináša nič nové”.

    “Vo všeobecnosti, samozrejme, nesúhlasíme s výrazom 'sovietska okupácia'. Odmietame možnosť rozhovorov o akomkoľvek odškodnom. Nemalo by sa totiž zabúdať na prínos do infraštruktúrneho, hospodárskeho a sociálneho rozvoja pobaltských štátov počas sovietskej éry,” prízvukoval Peskov.

    Estónsky minister spravodlivosti Urmas Reinsalu a jeho lotyšský náprotivok Dzintars Rasnačs plánujú požadovať od Ruskej federácie odškodné za obdobie “sovietskej okupácie”. V spoločnom vyhlásení zdôraznili, že je dôležité pamätať si toto obdobie a zvažovať od Ruska ako právneho nástupcu ZSSR kompenzáciu za údajné škody.

    Ministri taktiež uviedli, že sú pripravení rozhodnúť o danej záležitosti v rámci systému medzinárodného práva na úrovni OSN, oznámila v utorok tlačová kancelária estónskeho ministerstva spravodlivosti.

    Estónsko, Lotyšsko a Litva pred troma rokmi podpísali spoločné vyhlásenie o potrebe dožadovať sa odškodného za škody údajne napáchané “sovietskou okupáciou”. Vilnius podľa agentúry TASS predtým vyhlásil, že Litva by mohla v tejto súvislosti požadovať od Moskvy odškodné vo výške 30 miliárd dolárov.

    - Reklama -