Slovenských farmárov pripravilo sucho o desiatky miliónov eur. Vláda im podľa nariadenia z Bruselu môže významne pomôcť, ale zatiaľ sa nič nedeje, hovorí šéfka Agrárnej komory

0
predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová (Autor: TASR)
Takmer stovka farmárov z juhu a západu Slovenska utrpela vlani pre sucho straty 28,6 milióna eur a tento rok to je ešte o desať miliónov eur viac. Očakávate od vlády, že tieto škody preplatí v plnej výške, ako ich vyčíslil štatistický úrad?
 
Istotne nie, ale podľa nariadenia európskej komisie je možné do hodnoty 70 %. V prvom rade ide to, že v rokoch 2016 – 2017 boli extrémne suché obdobia, nedostatočná pôdna vlaha, zrážky vody a k tomu ešte vysoká teplota vzduchu, ktoré označil SHMÚ v niektorých lokalitách Slovenska za extrémne. Také kriticky suché počasie nebolo napríklad na Záhorí podľa hydrometeorológov za posledných 100 rokov. Už v júli roku 2017 pri zbere úrody sme oslovili aj bývalého predsedu vlády Roberta Fica, aj ministerku pôdohospodárstva, aby sa prišli pozrieť do chotárov, lebo farmári nemajú čo zožať. Porasty na tom boli tak, že v niektorých prípadoch farmári pozbierali z úrody len 25 percent. Porasty boli nízke, neboli klasy na kukurici, steblá boli bez zŕn pri husto siatych obilovinách, ovocie na stromoch prilepené a tak ďalej. Samozrejme, že sa na to neboli pozrieť.
 
Ako ste situáciu riešili doposiaľ?
 
Potom sme poprosili pani ministerku a oslovili sme opätovne listom všetky príslušné štátne orgány, aby sa situáciou zaoberali. Začali sme vyčísľovať škody podľa nariadenia EÚ, ktoré umožňuje, aby štát odškodnil tých farmárov, ktorí majú výpadok z príjmu vyšší ako 30 percent za uplynulých päť rokov, pričom najlepší a najhorší rok vypadne a porovnáva sa priemer troch rokov s dotknutým rokom, teda s rokom 2017.
 
Štát podľa tohto nariadenia EÚ teda nemusí, iba môže odškodniť farmárov?
 
Áno, nemusí, len môže. V spomínanom období 98 poľnohospodárskych subjektov vyčíslilo výpadok z príjmu v hodnote 19,2 milióna eur. To bola iniciatíva Agrárnej komory SR (AKS) a pani ministerka následne v novembri 2017 poverila slovenský štatistický úrad, aby aktualizoval tieto údaje a porovnal ich s údajmi, ktoré vyčíslili farmári. Na konci roka je totiž každý farmár povinný hlásiť za rastlinnú a živočíšnu výrobu dosiahnuté výsledky. Koncom novembra pri schvaľovaní štátneho rozpočtu sme manifestovali pri parlamente a stretli sme sa aj s predsedom parlamentu, ktorému sme aj tento problém predniesli, písali sme listy vládnym a politickým orgánom. Vo februári sme spolu s SPPK urobili tlačovú konferenciu na tému sucha. Tento rok štatistický úrad veľmi vážne a zodpovedne pristúpil k celej problematike, vyjadril sa a aktualizoval údaje v máji, keď už bola vláda pod vedením nového premiéra Petra Pellegriniho. Aj on prisľúbil riešenie a poveril vtedy pani ministerku, aby sa venovala farmárom zasiahnutým suchom, lebo mali vážne existenčné problémy.
 
Aké problémy konkrétne?
 
Nedostávali od banky úvery, dlhovali za odvodové povinnosti za zamestnancov, dlhovali obciam, nájomné vlastníkom pôdy, dodávateľom osív a chémie, a podobne. Týmto farmárom peniaze, samozrejme, chýbajú. Premiér vtedy prisľúbil, že sa bude tejto otázke venovať. Koncom mája, začiatkom júna už vyčíslil štatistický úrad výpadok z príjmu pri 211 podnikateľských subjektoch v rámci celého Slovenska s tým, že sa tento výpadok navýšil na 50 miliónov eur. Vzhľadom na to, že SHMÚ označil počasie za kritické len na jednotlivých územiach, vytýčilo sa 10 okresov, v ktorých bolo viac ako 100 podnikateľských subjektov a výpadok sa vyčíslil na úrovni 32,4 milióna eur. Boli sme u predstaviteľov politických strán z vládnej koalície a všetci pristúpili na to, že sa budú tejto otázke venovať.
 
A venujú sa tomu podľa vašich informácií?
 
Pani ministerka Matečná musí najprv túto tému a celú situáciu predložiť na rokovanie vlády SR. Na to sa čaká. Doteraz to na vláde predložené nebolo.
 
Prečo?
 
To neviem, ale za minulý rok boli podľa rovnakého nariadenia EÚ odškodnení farmári v Maďarsku, v Česku, Rakúsku, Poľsku. Tohtoročné extrémne sucho je problém v rámci celej Európy. Nemci vyhlásili krízový stav. Maďari dali farmárom vodu a elektrickú energiu na zavlažovanie zadarmo. Česká republika nemá dostatok krmiva pre zvieratá a hľadá riešenie. Robia všetko preto, aby ochránili úrodu a potraviny. Eurokomisár sa preto už začal venovať tomu, že sa uvoľní rezervný fond EÚ na elimináciu týchto výpadkov. Aj náš rezort sa venuje tohtoročnému suchu a mapuje situáciu na Slovensku. Predbežné výsledky, ktoré bolo potrebné tento týždeň zaslať na ministerstvo, vyčísľovali samotní farmári, ale údaje zatiaľ nepoznáme. Ministerka na otvorení Agrokomplexu povedala, že sa tejto téme bude venovať.
 
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) však sľubuje farmárom pomoc. Nemala by sa však najskôr vyriešiť situácia z vlaňajška a potom spočítať a refinancovať škody za tento rok, či už od štátu, alebo EÚ?
 
To je dobrá základná otázka. Minuloročné sucho sa dotklo okresov Trnava, Piešťany, Hlohovec, Senica, Skalica, Bratislava-vidiek, Galanta, Dunajská Streda, Komárno a časť Nitry a Nových Zámkov. Budem otvorená a poviem len toľko, že práve toto sú viac-menej regióny národnostných menšín, a na to sa zabúda. Niektorí farmári sú pod finančným tlakom, pretože si pobrali napríklad úvery, ktoré možno teraz nevedia splácať a sú nútení predať svoj majetok. A komu ho predajú? No rôznym domácim a zahraničným investorom a finančným skupinám, len nie farmárom, lebo nato nemajú, a to chceme?
 
Máme členskú základňu aj v Malom Horeši a Malých Trakanoch na východe Slovenska. Ročne sa s nimi viackrát stretávam. Sťažujú sa mi a žiadajú o pomoc, ornú pôdu vlastníci predávajú za 2500 eur/ha, ale banky neposkytujú úvery farmárom, lebo podľa ich vyjadrenia investícia na východe Slovenska v hodnote 1 euro má za päť rokov hodnotu 50 centov. Podľa ich vyjadrenia sa tam pôda kupuje pre Číňanov, nemám to zatiaľ preverené, ale to je choré. 
 
Čo proti tomu chcete robiť?
 
Bolo by treba poskytnúť užívateľom pôdy a vlastníkom, ktorí na tej pôde hospodária, výhodné úvery, aby pôda ostala vo vlastníctve slovenských občanov, ktorí majú zaujem o podnikanie v poľnohospodárstve, chovať zvieratá, pestovať ovocie, zeleninu a ostať na vidieku.
 
Nedalo sa takýmto obrovským stratám predísť, napríklad dotáciami do zavlažovania?
 
Predísť takýmto stratám spôsobeným vplyvom extrémnych klimatických podmienok je veľmi zložité. Áno, hovorí sa o intenzívnejšom zavlažovaní, ale tým sa celá problematika nevyrieši. Zabezpečíte iba vodu v pôde koreňom, ale rastliny však v takom extrémne suchom a teplom počasí jednoducho uschnú. Napríklad plody na paprikách sú na tom tak, že zeleninári doslova plačú, že nevedia predať úrodu, lebo plody sú zvädnuté. Nemajú čerstvosť a pritom farmári ich zavlažujú. Zelenia bez závlahy nenarastie, ale vzduch je taký extrémne suchý, že rastliny pre svoje plody jednoducho potrebujú aj vlhkosť vo vzduchu.
 
V utorok (21. 8.) mal zasadať výbor NR SR pre pôdohospodárstvo, na ktorý prišla aj ministerka Matečná. Čo hovoríte na to, že naň neprišli zástupcovia ani jednej zo strán vládnej koalície, výbor nebol uznášaniaschopný a ministerka sa s prítomnými poslancami nechcela rozprávať ani na neformálnom stretnutí? Nevnímate to ako nezáujem o farmárov?
 
Neviem, aký mali poslanci dôvod na neúčasť, ťažko sa mi to hodnotí, ale ako členka odbornej verejnosti to vnímam tak, že keď sa niečo týkajúce sa poľnohospodárskej politiky rieši, tak by tam každopádne mali byť tí, ktorí o tom rozhodujú. Samozrejme, že nie každému vyhovuje termín, ale mali to zabezpečiť tak, aby bola účasť. Nie je to fér, že neprišli. Keď sa predsa hovorí o problémoch, ktoré sú celospoločenské, tak potom by sa mali ľudia celospoločensky vyjadrovať, ale to je iba môj osobný názor.
 
Ako vnímate doterajšie pôsobenie ministerky Matečnej na čele rezortu pôdohospodárstva?
 
Ona je dobrá odborníčka a vyzná sa v problematike odboru. To treba povedať. Či už sa rozhoduje sama, alebo za ňu rozhoduje strana, to je otázne, to ja neviem, ale každý rezort riadi politická strana a preto sú aj rozhodnutia na politickej úrovni vopred dohodnuté alebo prerokované. Veľmi ťažko sa riadi odbor, akým je poľnohospodárstvo, ktoré nemá všetky pravidlá písané a do celkovej situácie  zasahujú rôzne prírodné faktory, ktoré sú ťažko predvídateľné. Každý funkcionár musí mať na zreteli, že jeho prvoradou úlohou je obhajovať celospoločenské a nie osobné záujmy, to, aby domáci, či už občan, poľnohospodár, alebo potravinár mal zabezpečenú potravinovú bezpečnosť a sebestačnosť, veď máme na to všetky predpoklady. Hlavná je podpora domácich pestovateľov, chovateľov z domácej produkcie v prospech toho, aby sme domácich výrobcov potravín nielen udržali, ale aby mali aj mladí ľudia snahu a záujem na vidieku zostať. Vidiecky ráz krajiny treba udržať a robiť všetko preto, aby mladí ľudia aj tam videli svoju budúcnosť.
 
- Reklama -