Sú LGBT ľudia chorí? Je homosexualita spojená s AIDS? Na školy smeruje dotlač kontroverznej publikácie, ktorá žiakom na tieto otázky odpovedá

    0
    LGBT pochod (Autor: TASR)

    Jeden z autorov Peter Weisenbacher uvádza, že od štvrtku 23. augusta si pedagógovia môžu objednávať publikáciu online na ich stránke. Ide o dotlač publikácie, ktorá bola vydaná v roku 2013. Išlo o podpornú knihu, z ktorej mohli pedagógovia čerpať informácie o LGBTI komunite. V tom čase vznikla z grantu ministerstva zahraničných vecí v rámci dodatočného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Projekt podporilo ministerstvo sumou 15-tisíc eur.

    „Našou snahou je podpora neformálneho vzdelávania a výchovy mladých ľudí k tolerancii menšinových skupín v súvislosti s celoeurópskym procesom zvyšovania tolerancie k LGBT ľuďom,“ píše sa na stránke Inštitútu ľudských práv (ILP).

    Strach z homofóbie

    Podľa spoluautorky z ILP Aleny Krempaskej bol celý ich náklad (4000 kusov) rozobraný medzi pedagógmi, školami, rodičmi a žiakmi. Autori v tom čase chceli, aby sa distribuovala do stredných, vysokých škôl a verejných knižníc. O knihu však bol veľký záujem a nie všetci sa k nej dostali. Dali preto spraviť dotlač. „Máme celý zoznam škôl, ale aj jednotlivcov, ktorým sa už tlačené exempláre neušli. Na niektorých školách fotokopírujú vybrané časti alebo tlačia z elektronickej verzie. Sme preto veľmi radi, že sa nám podarilo získať prostriedky od individuálnych darcov a dotlačili sme ďalších 3000 kusov,“ uviedla Krempaská.

    Vlastné zdroje, o ktorých sa vyjadrovala, im poskytli dve percentá z daní. Peter Weisenbacher však nechcel byť konkrétnejší. „Darcovia, ktorí podporili publikáciu, nechcú byť zverejnení, pretože ide o podnikateľov, ktorí majú obavy z pretrvávajúcej homofóbie na Slovensku a ktorá by mohla mať dôsledky na ich podnikanie,“ vysvetlil pre Parlamentné Listy. Ako dodal, dotlač financovali z vlastných zdrojov, a teda už nie z podpory rezortu diplomacie a ich grantu ani z verejných zdrojov Európskej únie.

    Nekonkretizované školy

    Rovnako nás zaujímalo, ako sa uskutočňuje distribúcia výtlačkov do škôl a inštitúcií, ktoré si publikáciu objednajú. Weisenbacher hovorí, že s distribúciou začali už v stredu, keď im prišli výtlačky z tlačiarne. „Objednávky posielame v poradí, v akom prišli, pomocou Slovenskej pošty.“

    Na otázku, ktoré školy prejavili záujem o ich projekt, nechcel byť konkrétny. Údajne ide o množstvo škôl. „Nerád by som vypichoval konkrétne školy alebo konkrétnych pedagógov, pretože situácia v spoločnosti je napätá,“ dodáva.

    Kritika Vašečku

    Pred piatimi rokmi, keď publikáciu vydali, sa k jej obsahu vyjadril opozičný poslanec Richard Vašečka. V tom čase položil vtedajšiemu ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi otázku na parlamentnej Hodine otázok, ktorá znela: „Vážený pán minister, ako ste zabezpečili právo rodičov odmietnuť neželaný ideologický vplyv na ich deti prostredníctvom učebnice o právach LGBTI osôb.“

    Šéf rezortu školstva mu vtedy odpovedal, že nemajú žiadnu informáciu, že by niekto žiadal o vydanie schvaľovacej doložky, prípadne odporúčacej doložky na danú publikáciu. Ako však dodal, on by ju na základe vlastných presvedčení nepodpísal. „Odmietam takéto texty osobne a pokiaľ budem na ministerstve, takúto učebnicu nepodpíšem,“ dodal s tým, že je človekom, ktorý uznáva sociálne a kresťanské hodnoty.

    Autori brožúrky v tom čase uviedli, že bez podpory rezortu školstva je len na pedagógoch a riaditeľoch škôl, či budú mať o publikáciu záujem. „Medzičasom sme nazbierali množstvo nápadov a vylepšení od pedagógov a pedagogičiek z celého Slovenska. Chceli by sme knihu vylepšiť, rozšíriť a aktualizovať. Dúfame, že sa nám podarí získať podporu aj na takéto zásadnejšie vydanie,“ dodáva Krempaská.

    Otázky o LGBTI komunite

    Na stránke ILP je aj ukážka knihy, kde vysvetľujú niektoré pojmy a informácie súvisiace so sexuálnymi menšinami. Uvádzajú napríklad, čo znamená skratka LGBT, čo je queer, a podobné slová, ktoré označujú menšinu. Rozoberajú napríklad aj to, či sa homosexualita dá „dostať“. Na to majú jasnú odpoveď. „Nie, sexuálna orientácia, či hetero, homo alebo bi, je vrodená a nedá sa meniť. V minulosti sa objavili pokusy o zmenu, ´liečenie´ homosexuality, ale skončili neúspešne aj tragicky,“ píše sa v publikácii.

    Rovnako riešia aj to, či sú homosexuáli chorí, alebo ide o prirodzenú orientáciu. Uvádzajú, že sexuálna orientácia nijak nesúvisí so zdravotným stavom daného človeka, pričom sa vyskytuje v prírode aj pri niektorých živočíšnych druhoch.

    Sporná je však otázka, či homosexualita spôsobuje AIDS, teda ochorenie, pri ktorom úplne zlyhá imunitný systém človeka.

    „Nie, sexuálna orientácia nemá žiadnu súvislosť so žiadnymi ani pohlavne prenosnými ochoreniami. V minulosti sa LGBT ľudia, najmä gejovia s AIDS spájali, no bolo to mylné. V súčasnosti je vírusom HIV (ktorý po prepuknutí spôsobuje AIDS) nakazených najviac ľudí v Afrike. Spájanie LGBT ľudí s akýmikoľvek chorobami je len predsudok.“ Štúdie, ktoré robili v Amerike, však ukazujú, že komunita MSM (muži, ktorí mali pohlavný styk s mužmi) sú najčastejšie nakazení ľudia vírusom HIV, ktorý spôsobuje AIDS.

    Rovnako uvádzajú, že sú najväčším podielom amerických občanov s diagnózou AIDS, ktorí zomreli. Až 51 percent zo všetkých nakazených v USA tvorí MSM komunita, pričom počet nakazených ľudí HIV v Amerike sa pohybuje od deviatich do pätnástich percent.

    „Vo všeobecnosti treba povedať, že vírus HIV je pohlavná choroba, ktorá sa šíri stykom medzi dvomi osobami nezávisle od ich pohlavia. Keď si zoberieme Afriku, v ktorej je najviac HIV pozitívnych ľudí, tak absolútna väčšina tohto šírenia sa deje pri heterosexuálnom styku. Problém HIV je v súčasnosti najrozšírenejší v chudobných afrických krajinách. V USA, ako aj v Európe je momentálne na ústupe,“ uviedol Weisenbacher.

    Školstvo: Využívanie publikácie je na riaditeľoch škôl

    O stanovisko k predmetnej veci sme poprosili aj rezort školstva pod vedením Martiny Lubyovej. Ako píše tlačový odbor ministerstva, tak doteraz nevydali žiadnu odporúčaciu doložku, pričom nebola poslaná ani žiadosť o jej vydanie. Rovnaká situácia bola aj pri vedení rezortu Dušanom Čaplovičom „Možné využívanie publikácie vo výchovno-vzdelávacom procese zostáva v kompetencii riaditeľa školy, ktorý zodpovedá za dodržiavanie štátneho a školského vzdelávacieho programu a úroveň vzdelávania,“ uvádza sa v stanovisku.

    - Reklama -