Tí, čo povalili Radičovú vládu, sa doteraz zaplietajú do najrôznejších pseudodôvodov, kritizuje Štefanec

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    “Nezodpovednou politikou Grécka bola ohrozená stabilita eura, našej spoločnej meny. Navrhovaným riešením boli tvrdé ekonomické opatrenia v Grécku i pomoc ostatných krajín eurozóny. Čas ukázal, že naše rozhodnutie bolo správne a podarilo sa stabilizovať euro i ekonomickú situáciu v Grécku,” zdôraznil pre TASR Abrhan.

    Štefanec: Čas najlepšie ukázal, aký to bol nezmysel

    Podobný názor má aj Štefanec. “Vývoj situácie je najlepším dôkazom, že potrebné riešenie bolo síce nepopulárne, ale nevyhnutné. Ako členovia eurozóny sme vtedy riešili aj ochranu vkladov a príjmov našich občanov. Euro prežilo a naši ľudia o úspory neprišli, eurozóna sa zomkla a rozšírila sa do ďalších krajín a Grécko má už druhý rok po sebe prebytkový rozpočet a vrátilo sa na finančné trhy,” povedal pre TASR Štefanec. Dnes už podľa jeho slov riešime ďalší rozvoj eurozóny, a najmä pravidlá pre zodpovedné hospodárenie, aby sa podobná situácia už neopakovala.
     

    “Tí, čo vládu povalili, sa doteraz zaplietajú do najrôznejších pseudodôvodov, a pritom Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) pôvodne sami odsúhlasili. Čas najlepšie ukázal, aký to bol nezmysel,” uviedol tiež pre TASR Štefanec, ktorý je dnes europoslancom a pôsobí v KDH. Keby k pádu vlády nedošlo, Slovensko podľa neho mohlo riešiť potrebné reformy a nie kauzy, ktoré má na stole. 

    Abrhan: Smer nezodpovedne politikárčil

    “Smer v tom čase nezodpovedne politikárčil a zahrával sa s dôveryhodnosťou SR ako krajiny eurozóny tým, že odmietol podporiť stabilizáciu eura, napriek tomu, že jeho zavedenie sám presadil. Vytĺkal len politický kapitál a za akúkoľvek cenu chcel ukončiť vládu Ivety Radičovej. Ostane len paradoxom oných čias, že mu v tom výdatne pomohla koaličná strana SaS svojím hlasovaním o ESM a dôvere vláde,” zaspomínal si Abrhan.

    Je presvedčený, že v politike by mali existovať témy štátneho záujmu, ktoré by sa nemali stávať predmetom politického zápasu. “A stabilita meny by podľa môjho názoru medzi takéto témy patriť mala,” doplnil Abrhan.

    Grécko v pondelok (20.8.) úspešne ukončilo svoj posledný trojročný záchranný program schválený v auguste 2015, ktorý mu pomohol prekonať dlhovú krízu. Oznámil to v pondelok záchranný fond eurozóny – Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

    - Reklama -