Postaviť so zbraňou v ruke na ochranu hodnôt? Pellegrini pochybuje, že by to dnes spravilo toľko ľudí ako v roku 1944

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    „Stojíme na miestach, kde je nielen pamätník SNP, ale aj na miestach, kde pred 74 rokmi zúrili krvavé boje a kde Slováci so zbraňou v ruke bojovali proti prevahe fašistických bojovníkov. Aj napriek tomu, že mnohí vedeli, že boj nie je dopredu vyhratý, našli v sebe tú silu,“ zdôraznil premiér.

    Ako dodal, v dnešných časoch by sme sa mali správať tak, aby sme mali okolo seba len priateľov, aby sme chránili hodnoty a aby sme sa nemuseli postaviť so zbraňou v ruke na ich ochranu tak, ako to museli urobiť naši starí otcovia a otcovia. „Mám vážnu pochybnosť, že ak by sa bolo potrebné postaviť dnes, či by v sebe toľko ľudí, ako v roku 1944, tú odvahu aj našlo,“ doplnil.

    Krajské oslavy 74. výročia SNP odštartovali popoludní na Jankovom vŕšku v katastri obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou historickými ukážkami bojov z II. svetovej vojny. Po pochode Nesmrteľného pluku položil premiér spolu s poslancami Národnej rady SR, predstaviteľmi TSK, samospráv a Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vence k pamätníku SNP. Oslavy pokračujú kultúrnym programom a vyvrcholia večer zapálením vatry.

    - Reklama -