Porošenko navrhuje členom EÚ patronát nad vojnou zničenými obcami Donbasu

    0
    Petro Porošenko (Autor: TASR)

    Informovala o tom agentúra Ukrinform, podľa ktorej Porošenko tento návrh vyslovil v prejave na otvorení plynovodu v Avdijivke. Neskôr sa k tejto téze vrátil aj v príhovore na konferencii veľvyslancov a členov ukrajinských diplomatických zastupiteľstiev v zahraničí, ktorá sa konala v Kyjeve.

    Porošenko okrem toho zopakoval svoj návrh, aby každá z členských krajín EÚ prevzala patronát a zodpovednosť za rekonštrukciu konkrétneho mesta či obce v Doneckej alebo Luhanskej oblasti. 

    Ukrajinský prezident však vo svojom prejave zdôraznil, že Donbas “v prvom rade potrebuje najmä mier”. 

    Pokiaľ ide o konkrétnu zodpovednosť krajín za obnovu tej-ktorej obce, Porošenko ako príklad uviedol, že “Nemecko by si mohlo zobrať na starosť Kramatorsk, Grécko zasa prístavné mesto Mariupol, Británia Volnovachu a podobne”.  

    Dodal, že takýto patronát bude “dobrým symbolom, lebo ak ľudia budú investovať do obnovy normálneho života v Donbase, budú chápať rozsah problémov, ktoré sa nás dnes týkajú”. Vyjadril presvedčenie, že takúto prácu “treba urýchlene aktivizovať”.

    Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že v rámci druhého dňa konferencie členov ukrajinského diplomatického zboru sa vedenie ministerstva zahraničných vecí a veľvyslanci vydali do dejiska operácie – do Donbasu.   

    - Reklama -