McCaina pochovajú na cintoríne Námornej akadémie. Trump nepríde

    0
    John McCain (Autor: Reprofoto Facebook)

    Rakvu vystavia v stredu – na jeho nedožité 82. narodeniny – v Kapitole arizonskej metropoly Phoenix a v piatok v Rotunde washingtonského Kapitolu.

    Vo štvrtok sa v baptistickom kostole v Phoenixe uskutoční pri obmedzenej účasti zádušná omša, po ktorej bude v sobotu nasledovať v Katedrále svätého Petra a Pavla vo Washingtone súkromná rozlúčka.

    Následne sa v nedeľu uskutoční samotný pohreb na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v štáte Maryland. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA – Barack Obama a George W. Bush.

    Súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump sa podľa poslednej vôle McCaina nezúčastní na žiadnom zo smútočných podujatí. Trumpovu administratívu bude pravdepodobne zastupovať viceprezident Mike Pence.

    McCain, ktorému v júli 2017 diagnostikovali rakovinu mozgu, zomrel vo veku 81 rokov v sobotu obklopený rodinou na svojom arizonskom ranči. Jeho rodina iba v piatok oznámila, že senátor sa rozhodol ukončiť liečbu.

    Guvernér štátu Arizona Doug Ducey vo svojom vyhlásení píše o McCainovi ako o “velikánovi”, “ikone” a “americkom hrdinovi”. McCain je podľa guvernéra Američanom, na ktorého sa nikdy nezabudne. Dodal, že senátor vždy bojoval za to, čo bolo podľa jeho názoru správne, aj keď to nebolo práve populárne.

    - Reklama -