Košický Pride week 2018 koliduje s blahorečením Anny Kolesárovej

    0
    Pride Dúhové Košice 2015 (Autor: TASR)

    „Každý rok sa snažíme urobiť program čo najpestrejší i zachovať rôzne stálice, ako sú premietania filmov, výlet či živá knižnica. V priebehu týždňa budeme diskutovať o situácii transrodových ľudí či o tom, ako urobiť Košice mestom pre všetkých,“ uviedol Furiel.

    Podľa jeho slov sa podujatie zameriava na budovanie a posilňovanie lokálnej komunity a je súčasťou aktivít občianskeho združenia Saplinq. „Pride Košice si kladie za cieľ byť podujatím, v ktorom môžu ľudia slobodne a hrdo prežívať svoju identitu, nájsť útočisko a načerpať energiu na zmenu svojho okolia tak, aby bolo viac akceptujúcim k rôznym odlišnostiam a identitám,“ povedal.

    Celý týždeň vyvrcholí v sobotu 1. septembra celodenným festivalom a sprievodom. Okrem Pride sprievodu sa v Košiciach v rovnaký deň uskutoční aj blahorečenie Anny Kolesárovej. „Žiaľ, ozývajú sa hlasy, ktoré vidia v týchto dvoch podujatiach rozpor, umelo ich proti sebe stavajú. Zašli tak ďaleko, že navrhujú presun Pride na iný termín. To kategoricky odmietame, pretože obe podujatia sa hodnotovo nevylučujú a sú s pomocou polície skoordinované tak, aby sa čo najmenej vzájomne obmedzovali,“ vysvetlil s tým, že organizátorov zároveň teší, že v Košiciach bude cez víkend veľa ľudí, ktorí by sa sem inak možno nedostali. 

     

    - Reklama -