Rusi pritvrdili postoj k migrácii

    0
    Moskva, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Podiel ruských respondentov, ktorí sú za obmedzenie migrácie z Ukrajiny, je najvyšší, akí Levadovo centrum zaznamenalo za posledných takmer 15 rokov – želá si to 17 percent opýtaných. Vzťahy medzi oboma krajinami sú čoraz napätejšie vinou konfliktu na východe Ukrajiny.

    Z 15 na 31 percent stúpol takisto podiel ľudí, ktorí sú presvedčení, že “život na ruskom území by sa mal obmedziť” aj Číňanom. Z 12 na 26 percent sa zvýšil počet Rusov, ktorí sú za obmedzenie migrácie Vietnamcov, dodalo Levadovo centrum v oznámení.

    Dve tretiny opýtaných, alebo 67 percent, tento rok uviedli, že by sa malo zabrániť migrácii za prácou do Ruska z bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii, čo je nárast oproti vlaňajším 58 percentám.

    Opačný názor má tento rok 14 percent Rusov – podľa nich by sa mala uľahčiť migrácia za prácou zo Strednej Ázie. Sedemnásť percent respondentov vyhlásilo, že ich táto otázka nezaujíma.

    Nálady proti prisťahovalcom v posledných rokoch silnejú v európskych demokraciách.

    Vlani sa do nemeckého spolkového parlamentu prvýkrát prebojovala protiprisťahovalecky zameraná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa stavia proti prúdu utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky. Protiprisťahovalecké politické strany sa dostali do popredia tiež v Rakúsku, Taliansku, Švédsku a Francúzsku.

    - Reklama -