Kiska: Je super, že Korčok bude v USA

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident Kiska považuje Korčoka za špičkového diplomata a oceňuje, že sa nebojí pobiť za hodnoty. “Svet je zložitý, dnešná doba prináša veľa otázok o tom, ktorým smerom ideme. O to dôležitejšie je, že práve v tejto dobe budete vy reprezentovať našu krajinu v pre nás tak dôležitom partnerovi, ako sú Spojené štáty americké,” obrátil sa na Korčoka Kiska.

    Korčok by mal podľa neho neustále prízvukovať to, na čom Slovensko stojí. “Na modernej spoločnosti, ktorá sa hlási k demokracii, porozumeniu, k vybudovaniu sveta, v ktorom si ľudia budú bližšie a v ktorom bude radosť žiť,” pripomenul prezident.

    Nový veľvyslanec chce v USA prispieť k pokračovaniu dobrých americko-slovenských vzťahov. Ekonomická spolupráca je podľa neho rozbehnutá veľmi dobre. Korčokovou osobnou výzvou je “v tejto obrovskej krajine, zastupujúc malú krajinu, sa snažiť, aby sme tam zanechali o Slovensku pozitívnu stopu”. Dosiahnuť sa to podľa neho dá pomocou slovenskej kultúry. 

    Korčok bude v USA presadzovať slovenské záujmy a hájiť aj záujmy EÚ. Uvedomuje si, že do USA odchádza v zložitom období. “Budem veľvyslanec, ktorý bude zdôrazňovať, že Slovensko je súčasťou Európskej únie a s tým súvisí mnoho,” poznamenal s tým, že výzvy musia zvládnuť EÚ a USA spoločne. “Lebo globálny tlak prichádza z úplne iných strán,” doplnil.

    Korčok zastupoval na čele ministerstva zahraničných vecí Miroslava Lajčáka počas jeho mandátu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. Korčokovho nástupcu na poste štátneho tajomníka rezortu diplomacie ešte vláda neodobrila. Jediným kandidátom je podľa Lajčáka František Ružička, ktorý viedol jeho tím v OSN.

    - Reklama -