Vďaka odvážnym mužom a ženám tu dnes môžeme stáť so vztýčenou hlavou. Odkaz SNP si musíme ctiť skutkami pri službe občanom, uviedol Kiska

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Pred 74 rokmi sa statoční muži a statočné ženy na Slovensku pridali k zápasu civilizovaného sveta s fašistickou a nacistickou ideológiou. Rozhodli sa bojovať proti režimu, ktorý neváhal posielať svojich občanov na smrť v koncentračných táboroch. Títo muži a ženy sa postavili vládnej moci, ktorá zo seba spravila bábku ochotnú zneužívať a ponižovať Slovensko. Povstali proti štátu, aby zachránili budúcnosť vlastnej krajiny a ľudí, ktorí v nej žili,” povedal prezident. Podľa jeho slov v auguste 1944 sa v SNP spojili reprezentanti rôznych názorových a politických prúdov a odmietli ilúziu, že Slovensko dokáže prežiť vďaka kolaborácii so zlom.

    “Odmietli sebaklam, že podriadenie sa Hitlerovej Tretej ríši je akousi šikovnou 'treťou cestou' k sebazáchove malého národa a že obetovanie životov židovských či rómskych susedov je prijateľnou cenou za udržanie zdania pokoja uprostred vojnového besnenia. Desiatky tisíc ľudí povstali, a to aj proti obrovskej vojenskej presile, lebo pochopili, že v zápase o budúcnosť civilizovanej Európy, v ktorom na frontoch druhej svetovej vojny zomierali milióny ľudí, nemôžu stáť bokom,” konštatovala hlava štátu.

    Podľa Kisku vďaka odvážnym ženám a mužom, vďaka rodinám ochotným znášať útrapy a čeliť pomste nepriateľa po vojenskom potlačení Povstania, tu dnes môžeme stáť so vztýčenou hlavou. “Slovenským národným povstaním sme sa ako krajina, ako spoločenstvo ľudí, prihlásili k civilizovanej, demokratickej a kultúrnej Európe, ktorá odmietla a napokon porazila ideológiu zla. Povstanie bolo prelomovou udalosťou v našich dejinách, ktorá spája osobné príbehy nesmiernej odvahy, ochoty znášať útrapy a odhodlania bojovať za správnu vec,” uviedol.

    Kiska je presvedčený, že za to, že dnešný deň môže byť na Slovensku sviatkom hodnôt slobody a odvahy, vďačíme ľuďom, ktorých vtedajší režim a jeho prisluhovači nazývali zradcami a živlami. “Pripomínam to, aby som zdôraznil, že zdravú spoločnosť nemôže držať pokope slepá vernosť autorite štátu, ale iba vernosť hodnotám, o ktoré sa spolu môžeme oprieť,” podčiarkol.

    Prezident pri tejto príležitosti poďakoval predstaviteľom krajín, ktorých rodáci v Povstaní bojovali po boku našich predkov. “Ďakujem statočným Rusom, Čechom, Ukrajincom, Bielorusom, Rumunom, Francúzom, Bulharom, Poliakom, Maďarom, Britom, Američanom a ďalším, ktorí pomohli našej krajine vzoprieť sa nepriateľovi a znovu získať sebaúctu,” odkázal.

    Hlava štátu tvrdí, že každá spoločnosť sa posilňuje vzájomnými putami a piliermi, ktoré zvyšujú jej súdržnosť a odolnosť. “Úspešný príbeh každého štátu sa skladá z okamihov a udalostí v jeho dejinách, na ktoré môžu byť občania hrdí, na ktoré sa môžu odvolať v ťažkých časoch. Vďaka vašej odvahe začať 29. augusta 1944 s vysťahovaním je SNP pilierom, o ktorý sa moderná, slobodná a demokratická Slovenská republika môže pevne oprieť,” dodal prezident.

    - Reklama -