Má polícia napojenie na extrémistov? Prokuratúra vyšetruje údajný únik zatykača po udalostiach z nemeckého Chemnitzu

    0
    Neonacisti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz. (Autor: TASR)

    Ministerstvo uviedlo, že je potrebné urýchlene objasniť túto záležitosť a vyvodiť trestnoprávne dôsledky.

    Dokument sa týka 22-ročného Iračana podozrivého z toho, že v nedeľu spolu s 23-ročným Sýrčanom počas mestských slávností v Chemnitzi smrteľne dobodal 35-ročného Nemca. Obaja muži sú od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Po tomto čine pochodovali mestom pravicoví demonštranti, pričom niektorí z nich útočili na okoloidúcich cudzincov. V pondelok večer pri protestoch pravice i ľavice v meste utrpelo podľa polície zranenia 20 ľudí.

    Údajný zatykač sa od utorkového večera šíri na rôznych internetových platformách. Dokument pôsobí autenticky a obsahuje okrem iného plné meno podozrivého, píše DPA.

    Podpredseda saskej vlády Martin Dulig hovoril v tejto súvislosti o neslýchanom prípade. “Keď počujem, že zatykač unikol pravdepodobne z polície k pravicovo extrémistickým kruhom, potom musíme riešiť obrovský problém,” vyhlásil.

    Po výtržnostiach z posledných dní panoval v Chemnitzi v noci na stredu pokoj. Nedošlo tam k žiadnym vážnejším udalostiam, uviedol ráno policajný hovorca.

    Ďalšie demonštrácie v Chemnitzi sú už ohlásené na tento týždeň.

    Podľa predošlých správ avizovalo pravicovopopulistické hnutie Pro Chemnitz zhromaždenie na štvrtok, keď predseda saskej krajinskej vlády Michael Kretzschmer pricestuje na dialóg s občanmi do tohto mesta.

    V sobotu večer budú v meste demonštrovať krajne pravicová strana Alternatívna pre Nemecko (AfD) a protiislamské hnutie Pegida. Na tichom pochode chcú “spoločne smútiť za Danielom H. a všetkými obeťami núteného multikulturalizmu Nemecka”, píše sa vo výzve na facebookovej stránke AfD Sasko.

    - Reklama -