Trump sa opäť vyhráža. Tentokrát pohrozil odchodom USA zo Svetovej obchodnej organizácie

    0
    Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po rokovaní vo fínskej metropole Helsinki (Autor: TASR)

    “Ak sa nezačnú správať rozumne, odídem z WTO,” povedal Trump počas rozhovoru, ktorý poskytol vo štvrtok v Oválnej pracovni Bieleho domu agentúre Bloomberg News. 

    Súčasný americký prezident sa k WTO stavia výrazne kriticky. V júli vyhlásil, že táto medzinárodná organizácia sa už dlhé roky správa voči USA “veľmi zle” a že musí “zmeniť svoje spôsoby”.

    Trump vyčíta WTO okrem iného to, že pri riešení obchodných sporov podľa neho príliš často rozhoduje v neprospech Spojených štátov. 

    Podľa Bloomberg News by odchod USA z WTO podkopal základ medzinárodného obchodného systému, vytváraného od druhej svetovej vojny, na ktorého budovaní sa podieľali Spojené štáty. Takýto krok by mal podľa agentúry potenciálne omnoho vážnejšie následky pre globálnu ekonomiku než Trumpova zintenzívňujúca sa obchodná vojna s Čínou. 

    WTO sídli vo švajčiarskej Ženeve, vytvára pravidlá pre medzinárodný obchod a rieši obchodné spory medzi členskými štátmi. 

    - Reklama -