Tvrdé slová šéfa europarlamentu na adresu V4 neostali bez odozvy. Národniar Paška mu to poriadne vytmavil. Pobúrilo ho aj mlčanie rezortu diplomacie

    0
    Jaroslav Paška (Autor: SNS)
    Paška nešetril kritikou na Tajaniho adresu v statuse na sociálnej sieti. Tlak mu zdvihlo toto vyhlásenie: „Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sú najväčším nepriateľom Talianska v súvislosti s migráciou.“ Šéf europarlamentu to povedal minulý piatok (24. 8.) pre spravodajskú televíziu Sky TG24. Tvrdenie, ktoré pobúrilo nielen Jarslava Pašku, zdôvodnil Tajani tým, že krajiny V4 podľa neho nie sú ochotné prijať čo i len jediného migranta.
     
    V tom istom rozhovore však predseda EP ešte dodal, že významní talianski vládni činitelia považujú krajiny V4 za najlepších partnerov napriek tomu, že doposiaľ neumožnili zmenu platnej dublinskej zmluvy. Viac sme o Tajaniho vyhláseniach z minulého týždňa písali TU
     
    Slová predsedu EP nie sú podľa poslanca Pašku „len jeho arogantným a poburujúcim pokusom preniesť zodpovednosť za krachujúcu migračnú politiku Bruselu na štáty V4, ale aj neprijateľným, zlomyseľným rozoštvávaním a sprostým vyvolávaním nepriateľstva medzi partnerskými štátmi Únie“. 
     
    Požiadavky na ochranu hraníc a selektovanie migrantov pred vstupom do EÚ nerobia podľa Pašku z krajín V4 nepriateľov Talianska, ale práve naopak nepriateľov „prevádzačských mafií“, ktoré zarábajú na pašovaní ľudí z Afriky a Ázie do Talianska a EÚ.  
     
    „Nepriateľmi väčšiny Talianov a Talianska v súvislosti s migráciou (okrem prevádzačských mafií) sú však aj mnohí vrcholní predstavitelia EÚ či talianskej politickej scény, ktorí možno z lajdáctva alebo iných dôvodov od roku 1990 až doposiaľ nevybudovali efektívny systém ochrany talianskeho územia ani schengenského priestoru pred rozrastajúcou sa nezákonnou migráciou. Tí aj dnes iba špekulujú, ako prinútiť ostatné štáty EÚ prebrať starostlivosť o migrantov k nim privážaných mafiou,“ píše Paška. 
     
     
    Národniar a bývalý europoslanec za SNS ďalej pripomína, že Antonio Tajani je vo vysokej politike EÚ bezmála štvrťstoročie a naráža na to, že za ten čas mohol už stihnúť niečo spraviť s európskou migračnou politikou. 
     
    „Od roku 1994 ako poslanec EP, v rokoch 2008 až 2014 podpredseda Európskej komisie, potom podpredseda a následne predseda Európskeho parlamentu. Možno keby sa len pozrel do zrkadla a zamyslel sa, čo všetko za tie dlhé roky mohol a mal urobiť na ochranu nielen Talianska aj celej EÚ pred nelegálnou migráciou, prišiel by na to, že verbálne opľúvať krajiny V4 za súčasné migračné problémy jeho krajiny je absolútne nemiestne,“ dodáva Jaroslav Paška. 
     
    Znepokojujúce je podľa poslanca národniarov nielen Tajaniho vyjadrenie o krajinách V4, ale aj to, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí nereagovalo. 
     
    „Ministerstvo, ktoré takmer ani po týždni nedalo zodpovedajúcu odpoveď na takúto hrubú urážku nášho štátu od vysokého predstaviteľa EÚ, tak opäť neospravedlniteľne zlyháva v plnení svojich elementárnych povinností!“ uzatvára Paška. 
     
     
    - Reklama -