Veľvyslanec Kmec o tom, čo by sa Američania mohli naučiť od Slovákov a naopak

    0
    Peter Kmec a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “Myslím si, že od Spojených štátov by sme sa mohli naučiť schopnosti riskovať a nebáť sa ísť do niektorých riešení, o ktorých sme často aj presvedčení, že idú správnym smerom, len chýba tam ten posledný krôčik toho riskovania. Takisto taká tá schopnosť byť podnikaví, hľadať nové veci, vyhľadávať možnosti, ako by sme vedeli tú krajinu posúvať ďalej. Nemusí to byť len biznis, ale je to aj v oblasti kultúry, medziľudských vzťahov a športu. Takže taký ten drajv. A potom tretia vec – vedieť si oceniť prácu. V tom sú Američania veľmi dobrí. Vedia oceniť nielen svoju prácu, ale aj prácu iných, takže taká tá pozitívna energia, vedia sa podporovať vzájomne. Takže preniesť takú tú pozitívnu energiu do slovenskej spoločnosti,” uviedol Kmec.

    Naopak, Spojené štáty by sa mohli od Slovenska naučiť úprimnejšiemu, hlbšiemu ľudskému kontaktu. Američania sú síce usmievaví a priateľskí hneď od začiatku, ale ten vzťah potom niekedy ostáva formálnejší.

    “Na ten prvýkrát nikdy nevie človek, ako hlboko to priateľstvo oni myslia, lebo ako sa hovorí, oni sa stále usmievajú, ale pre mňa to bolo celkom fajn, keď je tam pozitívna energia na začiatku toho kontaktu. Je to príjemné, teda pre cudzinca,” povedala Kmecová.

    Na záver diplomat zdôraznil rozmanitosť Ameriky. Európan sa na túto krajinu podľa neho nemôže pozerať európskymi očami a musí si uvedomiť, že Spojené štáty, to nie je len New York či Los Angeles. Je to 50 štátov, z ktorých každý má svoju históriu a navyše sú všade viditeľné aj vplyvy prisťahovalcov z celého sveta.

    “Je to zaujímavý koncept a som veľmi rád, že veľa ľudí zo strednej Európy, veľa Slovákov, mladých ľudí, ktorí sem prichádzajú študovať, tak veľmi radi cestujú, pretože spoznávajú tie rozmanitosti a je potom veľmi zaujímavé počúvať postrehy. A je to potom aj úplne iný pohľad na USA, keď to človek vidí zvnútra. Vidí potom aj oveľa silnejší rozmer transatlantickej spolupráce, vidí, že Európa a Amerika sú veľmi úzko prepojené nielen tradične, ale aj hodnotovo, čo je veľmi dôležité do budúcnosti, aby sme si to udržiavali,” uviedol Kmec.

    Veľvyslancom SR vo Washingtone sa od jesene stane súčasný štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

    - Reklama -