Slabých zmasakrujú a vymažú z histórie. Silní prežijú a rešpektujú ich, hovorí izraelský premiér

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)
    Pri príležitosti premenovania izraelského jadrového výskumného zariadenia po expremiérovi a bývalom prezidentovi židovského štátu Šimonovi Peresovi sa Netanjahu v prejave netajil, že podľa neho chcel aj Peres dosiahnuť mier pod podmienkou, že Izrael bude mať veľmi silný defenzívny arzenál.
     
    Peresov prístup k bezpečnosti bol podľa Netanjahua kľúčový pre zachovanie Izraela. „Na Blízkom východe a v ďalších častiach sveta platí jednoduchá pravda: Niet miesta pre slabých. Slabí sa rozpadajú, masakrujú ich a vymažú z histórie, zatiaľ čo silní, či už v dobrom, alebo zlom, prežívajú. Silní sa rešpektujú a uzatvárajú sa s nimi spojenectvá, a nakoniec aj mier sa uzatvára so silnými,“ uviedol izraelský premiér. 
     
    Za svoju súčasnú silu môže Izrael podľa Netanjahua ďakovať aj svojim arabským spojencom, s ktorými dokázal v uplynulých rokoch zlepšiť vzťahy. Narážal zrejme na pomerne dobré bilaterálne vzťahy so Saudskou Arábiou či Egyptom. 
     
    Zaznelo však aj vážne varovanie adresované všetkým nepriateľom Izraela na Blízkom východe. To, že malo ísť o zdvihnutý prst pre Irán, však Netanjahu naznačil len medzi riadkami. „Naši nepriatelia veľmi dobre vedia, čoho je Izrael schopný. Poznajú našu politiku. Ktokoľvek sa pokúsi ublížiť nám, tomu ublížime my,“ odkázal Netanjahu bez toho, aby konkretizoval. 
     
    Izraelský premiér dodal, že z jeho strany nejde o žiadne slogany, ale o popis toho, aká je situácia na Blízkom východe z pohľadu politiky židovského štátu. 
     
    Na Twitteri, kde Netanjahu uverejnil len krátke vyjadrenie zo svojho prejavu, sa spustila vlna kritických komentárov. Poniektorí používatelia tejto sociálnej siete prirovnávali slová predsedu izraelskej vlády k fašistickej rétorike z 30. rokov minulého storočia. 
     
    Iránsky minister zahraničných vecí Javad Zarif v reakcii na Netanjahuov prejav len uviedol, že „Teheránu sa vyhráža jadrovou likvidáciou vojnový štváč, ktorý stojí vedľa továrne na výrobu jadrových zbraní“. Izrael vlastníctvo atómových zbraní zahmlieva, ale ide o jedinú krajinu na Blízkom východe, ktorá má jadrový arzenál. Podľa odhadov ide až o 400 nukleárnych hlavíc. 
     

    - Reklama -