Koaliční poslanci trvajú na svojom. Kiskove veto k odposluchom odmietli

    0
    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (v popredí), uprostred premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a vľavo predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) (Autor: TASR)
    Novela podľa Kisku významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí. Zákon vrátil späť do NR SR a poslancom navrhol, aby ho neprijali ako celok, keďže jeho obsah je podľa neho v rozpore s princípmi právneho štátu.
     
    Samotná novela rozširuje okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Ide napríklad o súhlas súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlas na odpočúvanie a podobne. Podľa Kisku tým zaniká možnosť verejnej kontroly obzvlášť citlivých rozhodnutí súdov, ktoré výrazne zasahujú do viacerých základných práv a slobôd jednotlivcov.
     
    “Odstránenie takejto verejnej kontroly musí byť vždy odôvodnené objektívnymi a dokázateľnými skutočnosťami,” zdôraznil prezident. Upozornil, že vláda ani NR SR existenciu mimoriadnych okolností, ani ohrozenie bezpečnosti, ktoré mali viesť k schváleniu zákona, nijako nezdôvodnili. Ako poznamenal, novela nebola ani predmetom pripomienkového konania.
     
    Prezident tvrdí, že doterajšie viac ako šesťročné skúsenosti s uplatňovaním slobodného prístupu k informáciám v prípade dotknutých súdnych rozhodnutí nenaznačujú žiadne ohrozenie bezpečnosti. Zákon podľa neho, naopak, prispieva k transparentnosti a predvídateľnosti súdnych rozhodnutí a ich účinnej kontrole. Spôsob navrhnutia a schválenia zákona podľa hlavy štátu vedie k záveru, že “jeho zamlčaným účelom je snaha obmedziť verejnú kontrolu závažnej rozhodovacej činnosti súdov SR”. Kiska preto novelu považuje za neprimeraný zásah do zmyslu a podstaty základného práva na informácie chráneného ústavou SR.
     
    Novelu zákona o súdoch 99 hlasmi odobrili parlamentní poslanci 20. júna a zaviesť má výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.
     
    Právnu normu narýchlo pripravilo ministerstvo spravodlivosti a nebola ani v medzirezortnom pripomienkovaní. Minister Gábor Gál (Most-Híd) to vysvetľoval tým, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny. “Aplikačná prax sa zmenila narýchlo, vytvoril sa precedens, na ktorý sme museli reagovať,” uviedol ešte v apríli Gál. Súčasná právna úprava hovorí, že niet zákonnej možnosti nesprístupniť rozhodnutia súdov o odposluchoch. “Tento stav je z hľadiska potreby chrániť bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky a riadny priebeh trestného konania neprijateľný,” konštatuje ministerstvo v materiáli.
     
    - Reklama -