McCainovo senátorské kreslo prevezme Jon Kyl, lobista v právnickej firme Covington & Burling

    0
    zosnulý republikánsky senátor John McCain (Autor: TASR)

    Kyl slúžil v Senáte v rokoch 1995-2013, predtým bol členom Snemovne reprezentantov USA. V Senáte sa vypracoval na sekretára Republikánskej strany, čo je druhá najvyššia pozícia v senátnom vedení strany.

    “V Arizone niet nikoho lepšie pripraveného na reprezentovanie nášho štátu v americkom Senáte, než je Jon Kyl. Vie, ako Senát funguje, jeho mandát bude mať pozitívny dosah na všetkých obyvateľov Arizony. Som rád, že senátor Kyl prijal ponuku byť nástupcom svojho priateľa a dlhoročného kolegu,” uviedol Ducey, ktorého citovala agentúra Reuters.

    Na základe arizonských zákonov guvernér vymenúva náhradníkov do uprázdnenej senátorskej pozície.

    Kyl (76) slúžil v Snemovni reprezentantov, dolnej komore amerického Kongresu, štyri funkčné obdobia. V Senáte, hornej komore, strávil tri funkčné obdobia. Reuters pripomína, že hlasoval proti zdravotníckej reforme Obamacare.
    Zatiaľ nie je známe, ako dlho Kyl zotrvá v Senáte, hoci v roku 2020 sa uskutočnia osobitné voľby so zámerom obsadiť zvyšok posledného McCainovho mandátu, ktorý vyprší v roku 2022. McCaina naposledy zvolili v roku 2016.

    Kyl pracuje ako lobista v právnickej firme Covington & Burling a momentálne pomáha nominantovi do zboru sudcov Najvyššieho súdu Spojených štátov Brettovi Kavanaughovi prejsť procesom schvaľovania v Senáte.
    McCain, ktorý od roku 1987 slúžil v Senáte ako reprezentant Arizony šesť funkčných období, zomrel 25. augusta vo veku 81 rokov na rakovinu mozgu. Pochovali ho na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v Annapolise.

    - Reklama -