Členstvo v NATO, proatlantická orientácia a politika sa spochybňujú, sťažujú sa na ministerstve obrany

    0
    Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Autor: TASR)
    Smerovanie krajiny na Západ, teda aj k Severoatlantickej aliancii nie je všetkým slovenským politikom po vôli a v uplynulých rokoch sa aj v parlamente stále častejšie ozývajú hlasy proti takejto zahranično-bezpečnostnej politike. Ondrejcsák však toto smerovanie dlhodobo obhajuje a tentokrát dodáva, prečo je podľa neho také dôležité, aby Slovensko inklinovalo k Západu. 
     
    „Členstvo v NATO, proatlantická orientácia a politika, ako aj západné ukotvenie Slovenska sa dnes spochybňuje z rôznych strán,“ píše tajomník rezortu obrany. 
     
    Ondrejcsák dodáva, že je dôležité so Severoatlantickou alianciou nielen komunikovať o otázkach bezpečnosti, ale aj podporovať jej kroky a inštitúcie, ktoré s ňou súvisia. „Preto som presadzoval a podporoval vyslanie vojakov do najdôležitejšej operácie NATO, do Pobaltia, ako aj od začiatku podporoval činnosť najdôležitejšej inštitúcie NATO na Slovensku, tzv. Nato Force Integration Unit Slovakia (NFIU),“ zdôvodňuje vysoký štátny úradník.
     
    V závere statusu na sociálnej sieti Ondrejcsák priznáva, že činnosť aj existencia NFIU na Slovensku je nielen symbolická. „Vyjadruje solidaritu a odhodlanie našich najbližších spojencov nás brániť. Ale nemenej dôležitá je aj ich praktická úloha, čiže podpora potenciálnych aliančných operácií u nás, a ich príprava v záujme našej obrany,“ píše tajomník ministerstva obrany v závere. 
     

    Čo je NFIU

    Úlohou NFIU (Nato Force Integration Unit) je zabezpečovať a koordinovať rýchle nasadenie spojeneckých síl v danom regióne, podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese a asistencia pri výcviku a cvičeniach. Každé NFIU je zložené zo 40 národných a NATO špecialistov. Každá krajina, na území ktorej je takýto regionálny prvok, obsadzuje 20 miest národným personálom. NATO partneri poskytnú zostávajúcich 20 príslušníkov medzinárodného štábu na rotačnom princípe.
     
    V zodpovednosti NFIU je identifikovanie logistických možností a obmedzení, transportných možností, podpornej infraštruktúry tak, aby bolo zabezpečené čo najrýchlejšie a najplynulejšie nasadenie síl okamžitej reakcie NATO.
     
    Tieto jednotky predstavujú viditeľnú prítomnosť NATO v spojeneckých krajinách. Všetky kroky NATO k zlepšeniu kolektívnej obrany sú obranného charakteru, sú primerané a v súlade s medzinárodnými záväzkami a zmluvami.
     
    Slovenské NFIU je začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE).
     
     
    - Reklama -