Merkelová príde do Chemnitzu. Chce s miestnymi hovoriť o migrácii

    0
    Demonštranti nesú veniec počas protestu krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz. (Autor: TASR)
    Nemecký magazín Der Spiegel píše, že sa Merkelová rozhodla navštíviť Chemnitz „po xenofóbnych útokoch a protestoch proti utečeneckej politike“. Nemecká kancelárka oznámila, že príde do mesta zasiahnutého rozsiahlymi protestmi, aby naštartovala s miestnymi predstaviteľmi a obyvateľmi dialóg o migrácii. 
     
    Merkelová má prísť do Chemnitzu v októbri, ale konkrétny dátum nie je známy. Od chvíle, keď v uliciach saského mesta dobodali na smrť 35-ročného muža, sa tam vypravila zatiaľ iba nemecká ministerka rodiny Franziska Giffeyová. Navštívila pamätník venovaný obeti a odsúdila následné nepokoje a protesty, ktoré vypukli, keď polícia zatkla dvoch podozrivých pôvodom zo Sýrie a Iraku. 
     
    Dvaja spomínaní podozriví sú už vo väzbe a polícia vydala zatykač aj na tretiu osobu podozrivú z podielu na brutálnej vražde mladého Nemca s kubánskymi koreňmi. Tretím podozrivým je muž irackého pôvodu. 
     
    V dňoch po smrtiacom útoku, ktorý sa stal 26. augusta, vyšli do ulíc Chemnitzu krajne pravicové zoskupenia spolu s tisíckami miestnych obyvateľov. Niektorí účastníci sa však správali násilne. Napádali ľudí, ktorí vyzerali ako cudzinci a objavilo sa aj zakázané nacistické „hajlovanie“. 
     
    Vražda v Chemnitzi je ďalším z útokov, ktoré vzbudzujú nespokojnosť Nemcov s rozhodnutiami Angely Merkelovej spred troch rokov, ktoré umožnili, aby cez nemecké hranice prišlo do krajiny viac ako jeden milión migrantov.
     
    Proti migračnej politike nemeckej vlády sa po útoku v Chemnitzi postavili aj ľudia v Hamburgu pod heslom Merkelová musí odísť, ale proti hŕstke odporcov nemeckej kancelárky sa tam postavili tisícky ľudí, ktorí zorganizovali protidemonštráciu.
     
     
    - Reklama -