Kollárovci chcú pomôcť mladým rodičom, navrhujú štedrý príspevok

    0
    Poslankyňa Sme rodina Petra Krištúfková (Autor: Dominik Foldes)

    Hnutie Sme rodina prichádza s novými sociálnymi opatreniami, jeho poslankyňa Petra Krištúfková navrhuje zavedenie príspevku na bývanie v sume 100 eur mesačne. Príspevok by bol určený pre mladé rodiny, kde jeden z rodičov ostáva s dieťaťom do troch rokov doma na rodičovskej dovolenke. 

    Takéto opatrenie by podľa jej slov pomohlo najmä rodičom, ktorí ešte študujú. „Študenti nemajú nárok poberať materskú a preto je dôležité, aby sa podporili týmto príspevkom,“ upozorňuje poslankyňa. Poukazuje zároveň na fakt, že podobný príspevok je bežným štandardom aj u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku, kde sa dokonca navyšuje počtom detí v rodine. 

    Materská vs. rodičovská

    Priemerné náklady na bývanie sú dnes na Slovensku 514 eur. Z dvoch platov sa tak ešte tieto náklady dajú zvládať, hovorí Krištúfková, no keď jeden plat vypadne ako v pri narodení dieťaťa, nastáva problém, upozorňuje. 

    Ilustračná foto Zdroj: TASR

    Kým priemerná materská je v súčasnosti 567 eur, rodičovský príspevok dosahuje len 214 eur. Tento výrazný rozdiel by tak aspoň z časti mohol nový príspevok zmierniť. 

    Finančne dostupné bývanie je podľa Krištúfkovej dnes veľký problém, ktorý vláda vôbec nerieši a ktorý spôsobuje, že veľa mladých dnes zo Slovenska odchádza žiť do zahraničia. „Rodí sa menej detí, vek matiek sa zvyšuje a máme veľmi zlý demografický vývoj, ktorý nás raz dobehne,“ hovorí poslankyňa.„Pokiaľ sú mladí ľudia nútení odkladať rodičovstvo a mať prvé dieťa až po tridsiatke, tak je malý predpoklad toho, že stihnú mať dve, tri alebo štyri deti,“ zhrnula. 

    Podľa aktuálnych zistení Najvyššieho kontrolného úradu má Slovensko akútny nedostatok finančne dostupných nájomných bytov, iba šesť percent. V susednom Česku je pritom situácia viac ako trojnásobne lepšia, v Rakúsku dokonca až sedemnásobne. „Treba si uvedomiť, že táto situácia komplikuje aj pracovnú mobilitu a nájomné byty by boli výborným riešením,“ zhrnula poslankyňa. 

    „Tieto návrhy zákonov sú určené pre obyčajných bežných ľudí a pevne verím, že keď budú prijaté, významným spôsobom zlepšia týmto ľuďom život,“ uviedol šéf hnutia Boris Kollár.

    - Reklama -